Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви
Styler вирішив познайомити вас із традиційними новорічними стравами жителів Латинської Америки
Зовсім скоро Новий Рік. Все частіше починають виникати думки, як святкувати, що одягнути, кого запросити і найскладніше - чим здивувати з кулінарних вишукувань в Новорічну ніч.
Ми вирішили познайомити вас з традиційними новорічними стравами жителів Латинської Америки. Можливо, ви візьмете собі на замітку і зробите це свято незабутньо смачним.
Новорічні страви Аргентини
Морсія - ковбаса з яловичої крові і м'яса.
Емпанада - маленькі пиріжки, що за формою нагадують вареник, з різними начинками: м'ясо, курка, сир, хамон, оливки, гарбуз і кукурудза.
Чорізо - гостра свиняча ковбаса з додаванням сала, солі і меленого перцю.
Чорізо (фото: mastercook.com)
Субмаріно - склянка гарячого молока, в який опускають плитку шоколаду, даючи їй там розтопитися.
Матамбре - довгий тонкий скибочку м'яса, обгорнутий навколо начинки. В якості начинки використовується: шпинат, цибуля, морква і варені яйця.
Матамбре (фото: Оксана Черновол)
Асадо - яловича вирізка, ковбаски чорізо, морсія і яловичі мізки, запікаються на спеціальній печі "парільї". М'ясо готується без додавання солі і перцю.
"Аргентинці не люблять пробувати нові страви і віддають перевагу традиційному асадо. У новорічний період ця страва особливо популярна, тому ресторан заздалегідь закуповує м'ясо з розрахунку 1,5 кг на людину. М'ясо купується на фермерському ринку, туди звозять найсвіжіші туші прямо з ферм", - каже шеф-кухар ресторану Tegui в Буенос-Айресі Герман Мартітегуі.
Новорічні страви Перу
Севіче - сиру очищену від кісток рибу маринують в апельсиновому соку. Додають червону цибулю і перець аджі. Риба маринується три дні і потім готова до приготування. Її подають разом з картоплею або кукурудзою.
Севіче з гарніром (фото: britahmmessianic.org)
Каузо - скибочки картоплі і авокадо викладаються шарами і запікаються під сиром. Коли запіканка охолола, її ріжуть на шматочки і подають як пиріг.
Каузо (фото: comidasperuanas.net)
Ломо Сальтадо - обсмажується картопля, додається свинина, томати, солодкий перець, поливається соєвим соусом і гаситься близько години. В якості гарніру використовується білий рис.
Антикучос - мариноване в лимонному соці і оливковій олії яловиче серце, приготоване на рожні.
Роккото Реллено - болгарський червоний перець фарширований обсмаженим фаршем з вареним яйцем. Зверху посипають тертим сиром і запікають.
Тамалес - кукурудзяне тісто з м'ясною начинкою, загорнуте в бананові листя.
Мазаморра Морада - желе з солодкої картоплі з кукурудзою, лимонами, сухофруктами, корицею і гвоздикою.
Мазаморра Морада (фото: desayunosperu.com)
Новорічні страви Парагваю
Мбаіпу Сої - рисовий пудинг, який подається в гарячому вигляді.
Чіпа-гуасу - обсмажені в яловичому жирі зерна кукурудзи, запечені в духовці з соусом з цибулі, томатів та сиру.
Чіпа-гуасу (фото: clarin.com)
Ворі-ворі - фрикадельки з яєчних жовтків, борошна, обсмаженої цибулі та томатів, відварені в бульйоні.
Ворі-ворі (фото: larochelle.com.py)
Сойо-сопі - густий суп з шматочками м'яса і ковбасок з локшиною або рисом.
Новорічні страви Бразилії
Мокека - морепродукти тушковані в соусі з стиглих томатів, додають цибулю і коріандр. Подається разом з рисом.
Мокека (фото: latinolife.co.uk)
Десерт Брігадейрус - кипляче згущене молоко змішують з какао. Збивають все до однорідної маси і ліплять кульки, дають їм загуснути. За смаком схоже на трюфель.
Куіндім - солодкий кекс, який виготовляється з яєць, цукру і кокосової стружки.
Пат де кієро - сирні булочки з борошна тапіоки, яєць і тертого коров'ячого сиру.
Пат де кієро (фото: anamariabraga.globo.com)
Акараже - смажені у фритюрі пиріжки з горохової муки, пальмового масла і тертого лука. Потім всередину розрізаного пиріжка кладуться сушені креветки, арахіс та кеш'ю.
Фейджоадф - ситне рагу з чорних бобів, сосисок, свинини. Боби замочуються попередньо на добу у воді перед приготуванням. Подається з рисом, тушкованою капустою, часточками апельсина і попкорном.
Традиційна новорічна страва фейджоадф (фото: kitchen.727go.com)
"Найважливіше при приготуванні страв - це підібрати якісні продукти, особливо м'ясо. У Бразилії з цим проблеми, не завжди вдається купити "органічне м'ясо". Органічне м'ясо – це м'ясо, вирощене в природних умовах, а індустріальне – це коли тварини ростуть у спеціальних невеликих загонах, де територія не дозволяє їм рухатися. Максимум, що вони можуть - стояти або лежати. Їх наколюють спеціальними препаратами, щоб вони швидше росли. З овочами така ж ситуація. При виборі м'яса дивіться на його колір і запах. Воно повинно бути природним. Також "промислове" - завжди дешевше органічного", - зазначає шеф ресторану Trosinger в Ріо-де-Женейро Томас Тросінгес.
Новорічні страви Еквадору
Локро-де-папас - суп з картоплі, зерен кукурудзи, горошку. Подається з тертим сиром і авокадо.
Санкочо - рибний суп з бананом і юкою.
Санкочо (фото: elheraldo.hn)
Чіфлес - бананові чіпси.
Чіфлес (фото: agronegociosecuador.ning.com)
"Еквадорська кухня відрізняється своєю пристрастю до супів. Навіть у Новорічну ніч еквадорці їдять суп, як національне блюдо. Тому ми спеціально додаємо у святкове меню більше супів. Це смачно і корисно", - каже шеф-кухар ресторану Latina Cosina в Кіто Пабло Пінтьяго.
Новорічні страви Болівії
Масако - пюре з бананів. Подається разом з яловичиною або м'ясом альпаки.
Масако (фото: bolivia.com)
Умінта - у листя кукурудзи замотують помідори, цибулю, зелений перець, борошно кукурудзяне. Обв'язують ниткою і готують на пару.
Уминта (фото: erasmusu.com)
Лечін-аль-хорно - свиняча грудинка з картоплею і смаженими бананами.
Чікаррон - свинячі реберця з орегано, лимоном і часником.
"В Болівії на новорічні свята приїжджає велика кількість туристів, спеціально для них ми включаємо в меню традиційні болівійські страви. Вони прості у приготуванні. Інгредієнти - овочі та фрукти - ми закуповуємо у сусідніх фермерів. М'ясо купуємо у власників бойні. Новорічні свята – це один з кращих періодів для ресторанів, так як місцеві зазвичай готують їжу виключно вдома", - розповідає шеф в ресторані Pescado y Carne в Ла-Пасє Родринсе Агуеро.
Новорічні страви Чилі
Пебрє - соус, для його приготування використовують помідори, цибулю, кінзу і перець аджі.
Протос гранадос - вегетаріанське блюдо у вигляді рагу з білої квасолі, кукурудзи, томатів, цибулі і базиліка.
Протос гранадос (фото: porotosgranados.com)
Чупе - запіканка з сиру та вершків з додаванням крабів або молюсків.
Хоте-кон-хуесійо - компот із сушених персиків. Подають охолодженим з льодом.
Хотэ-кон-хуэсийо (фото: heaclub.ru)
"Новорічні свята - це гарний час для ресторанів, приїжджає багато туристів. Тому до цього періоду ми готуємося заздалегідь: друкуємо нове меню англійською, приймаємо офіціантів зі знанням англійської мови, проводимо невеликий косметичний ремонт. Також намагаємося заявити про себе у різноманітних туристичних путівниках і блогах", - зазначає шеф ресторану Portenos в Сантьяго-де-Чилі Мігель Чіафіно.
Новорічні страви Колумбії
Бандеха-пайса - асорті з свинини, яловичини, ковбаски чорізо, чорної квасолі, рису, яєць, смажених бананів і авокадо.
Конехо-гаусадо-кон-коконут - кролик, тушкований в кокосовому молоці.
Конехо-гаусадо-кон-коконут (фото: chefmommy-brandao.blogspot.com.ar)
Охуелас - смажені палички з тіста з додаванням фруктового соку.
Манхар-бланко - солодке блюдо, приготоване з молока, яєць, цукру і кориці.
Манхар-бланко (фото: elplatotipico.blogspot.com.ar)
Новорічні страви Венесуели
Арепа - корж з кукурудзяного борошна, запікається на сковороді без додавання масла. У нього зазвичай кладуть різні начинки з м'яса, овочів, сиру або фруктів.
Арепа (фото: Оксана Чорновіл)
Текенос - обсмажене тісто з сиром.
Пан-де-хамон - вигляд довгого батона, начиненого шинкою, родзинками і маслинами.
Пан-де-хамон (фото: i-w-t.org)
Пабеллін-кріольйо - суміш з яловичини, чорних бобів, сиру, рису і смажених бананів.
Альяка - коржі з шинкою, яловичиною або свининою, родзинками, зеленим перцем, помідорами і оливками.
Халлакас - борошняний пиріжок, наповнений курчам, яловичиною або свининою, маслинами, родзинками, яйцями і спеціями.
"Основою венесуельської кухні є кукурудзяна мука, чорні боби, рис і платан. Ці інгредієнти часто зустрічаються в різних стравах. Венесуельці їх обожнюють. Найголовніше - це спосіб їх приготування. Наприклад, чорні боби попередньо замочуються, а потім готуються на повільному вогні 8 годин. Яловичина тушкуватися теж близько 6 годин. Зі спецій додається мелений перець і сіль. Більше нічого", - каже шеф-кухар і власник венесуельського ресторану Caracasur в Буенос-Айресі Ачо Пед.