ua en ru

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви Новорічне меню по-латиноамериканськи (колаж РБК-Україна)

Styler вирішив познайомити вас із традиційними новорічними стравами жителів Латинської Америки

Зовсім скоро Новий Рік. Все частіше починають виникати думки, як святкувати, що одягнути, кого запросити і найскладніше - чим здивувати з кулінарних вишукувань в Новорічну ніч.

Ми вирішили познайомити вас з традиційними новорічними стравами жителів Латинської Америки. Можливо, ви візьмете собі на замітку і зробите це свято незабутньо смачним.

Новорічні страви Аргентини

Морсія - ковбаса з яловичої крові і м'яса.

Емпанада - маленькі пиріжки, що за формою нагадують вареник, з різними начинками: м'ясо, курка, сир, хамон, оливки, гарбуз і кукурудза.

Чорізо - гостра свиняча ковбаса з додаванням сала, солі і меленого перцю.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Чорізо (фото: mastercook.com)

Субмаріно - склянка гарячого молока, в який опускають плитку шоколаду, даючи їй там розтопитися.

Матамбре - довгий тонкий скибочку м'яса, обгорнутий навколо начинки. В якості начинки використовується: шпинат, цибуля, морква і варені яйця.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Матамбре (фото: Оксана Черновол)

Асадо - яловича вирізка, ковбаски чорізо, морсія і яловичі мізки, запікаються на спеціальній печі "парільї". М'ясо готується без додавання солі і перцю.

"Аргентинці не люблять пробувати нові страви і віддають перевагу традиційному асадо. У новорічний період ця страва особливо популярна, тому ресторан заздалегідь закуповує м'ясо з розрахунку 1,5 кг на людину. М'ясо купується на фермерському ринку, туди звозять найсвіжіші туші прямо з ферм", - каже шеф-кухар ресторану Tegui в Буенос-Айресі Герман Мартітегуі.

Новорічні страви Перу

Севіче - сиру очищену від кісток рибу маринують в апельсиновому соку. Додають червону цибулю і перець аджі. Риба маринується три дні і потім готова до приготування. Її подають разом з картоплею або кукурудзою.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Севіче з гарніром (фото: britahmmessianic.org)

Каузо - скибочки картоплі і авокадо викладаються шарами і запікаються під сиром. Коли запіканка охолола, її ріжуть на шматочки і подають як пиріг.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Каузо (фото: comidasperuanas.net)

Ломо Сальтадо - обсмажується картопля, додається свинина, томати, солодкий перець, поливається соєвим соусом і гаситься близько години. В якості гарніру використовується білий рис.

Антикучос - мариноване в лимонному соці і оливковій олії яловиче серце, приготоване на рожні.

Роккото Реллено - болгарський червоний перець фарширований обсмаженим фаршем з вареним яйцем. Зверху посипають тертим сиром і запікають.

Тамалес - кукурудзяне тісто з м'ясною начинкою, загорнуте в бананові листя.

Мазаморра Морада - желе з солодкої картоплі з кукурудзою, лимонами, сухофруктами, корицею і гвоздикою.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Мазаморра Морада (фото: desayunosperu.com)

Новорічні страви Парагваю

Мбаіпу Сої - рисовий пудинг, який подається в гарячому вигляді.

Чіпа-гуасу - обсмажені в яловичому жирі зерна кукурудзи, запечені в духовці з соусом з цибулі, томатів та сиру.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Чіпа-гуасу (фото: clarin.com)

Ворі-ворі - фрикадельки з яєчних жовтків, борошна, обсмаженої цибулі та томатів, відварені в бульйоні.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Ворі-ворі (фото: larochelle.com.py)

Сойо-сопі - густий суп з шматочками м'яса і ковбасок з локшиною або рисом.

Новорічні страви Бразилії

Мокека - морепродукти тушковані в соусі з стиглих томатів, додають цибулю і коріандр. Подається разом з рисом.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Мокека (фото: latinolife.co.uk)

Десерт Брігадейрус - кипляче згущене молоко змішують з какао. Збивають все до однорідної маси і ліплять кульки, дають їм загуснути. За смаком схоже на трюфель.

Куіндім - солодкий кекс, який виготовляється з яєць, цукру і кокосової стружки.

Пат де кієро - сирні булочки з борошна тапіоки, яєць і тертого коров'ячого сиру.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Пат де кієро (фото: anamariabraga.globo.com)

Акараже - смажені у фритюрі пиріжки з горохової муки, пальмового масла і тертого лука. Потім всередину розрізаного пиріжка кладуться сушені креветки, арахіс та кеш'ю.

Фейджоадф - ситне рагу з чорних бобів, сосисок, свинини. Боби замочуються попередньо на добу у воді перед приготуванням. Подається з рисом, тушкованою капустою, часточками апельсина і попкорном.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Традиційна новорічна страва фейджоадф (фото: kitchen.727go.com)

"Найважливіше при приготуванні страв - це підібрати якісні продукти, особливо м'ясо. У Бразилії з цим проблеми, не завжди вдається купити "органічне м'ясо". Органічне м'ясо – це м'ясо, вирощене в природних умовах, а індустріальне – це коли тварини ростуть у спеціальних невеликих загонах, де територія не дозволяє їм рухатися. Максимум, що вони можуть - стояти або лежати. Їх наколюють спеціальними препаратами, щоб вони швидше росли. З овочами така ж ситуація. При виборі м'яса дивіться на його колір і запах. Воно повинно бути природним. Також "промислове" - завжди дешевше органічного", - зазначає шеф ресторану Trosinger в Ріо-де-Женейро Томас Тросінгес.

Новорічні страви Еквадору

Локро-де-папас - суп з картоплі, зерен кукурудзи, горошку. Подається з тертим сиром і авокадо.

Санкочо - рибний суп з бананом і юкою.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Санкочо (фото: elheraldo.hn)

Чіфлес - бананові чіпси.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Чіфлес (фото: agronegociosecuador.ning.com)

"Еквадорська кухня відрізняється своєю пристрастю до супів. Навіть у Новорічну ніч еквадорці їдять суп, як національне блюдо. Тому ми спеціально додаємо у святкове меню більше супів. Це смачно і корисно", - каже шеф-кухар ресторану Latina Cosina в Кіто Пабло Пінтьяго.

Новорічні страви Болівії

Масако - пюре з бананів. Подається разом з яловичиною або м'ясом альпаки.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Масако (фото: bolivia.com)

Умінта - у листя кукурудзи замотують помідори, цибулю, зелений перець, борошно кукурудзяне. Обв'язують ниткою і готують на пару.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Уминта (фото: erasmusu.com)

Лечін-аль-хорно - свиняча грудинка з картоплею і смаженими бананами.

Чікаррон - свинячі реберця з орегано, лимоном і часником.

"В Болівії на новорічні свята приїжджає велика кількість туристів, спеціально для них ми включаємо в меню традиційні болівійські страви. Вони прості у приготуванні. Інгредієнти - овочі та фрукти - ми закуповуємо у сусідніх фермерів. М'ясо купуємо у власників бойні. Новорічні свята – це один з кращих періодів для ресторанів, так як місцеві зазвичай готують їжу виключно вдома", - розповідає шеф в ресторані Pescado y Carne в Ла-Пасє Родринсе Агуеро.

Новорічні страви Чилі

Пебрє - соус, для його приготування використовують помідори, цибулю, кінзу і перець аджі.

Протос гранадос - вегетаріанське блюдо у вигляді рагу з білої квасолі, кукурудзи, томатів, цибулі і базиліка.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Протос гранадос (фото: porotosgranados.com)

Чупе - запіканка з сиру та вершків з додаванням крабів або молюсків.

Хоте-кон-хуесійо - компот із сушених персиків. Подають охолодженим з льодом.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Хотэ-кон-хуэсийо (фото: heaclub.ru)

"Новорічні свята - це гарний час для ресторанів, приїжджає багато туристів. Тому до цього періоду ми готуємося заздалегідь: друкуємо нове меню англійською, приймаємо офіціантів зі знанням англійської мови, проводимо невеликий косметичний ремонт. Також намагаємося заявити про себе у різноманітних туристичних путівниках і блогах", - зазначає шеф ресторану Portenos в Сантьяго-де-Чилі Мігель Чіафіно.

Новорічні страви Колумбії

Бандеха-пайса - асорті з свинини, яловичини, ковбаски чорізо, чорної квасолі, рису, яєць, смажених бананів і авокадо.

Конехо-гаусадо-кон-коконут - кролик, тушкований в кокосовому молоці.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Конехо-гаусадо-кон-коконут (фото: chefmommy-brandao.blogspot.com.ar)

Охуелас - смажені палички з тіста з додаванням фруктового соку.

Манхар-бланко - солодке блюдо, приготоване з молока, яєць, цукру і кориці.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Манхар-бланко (фото: elplatotipico.blogspot.com.ar)

Новорічні страви Венесуели

Арепа - корж з кукурудзяного борошна, запікається на сковороді без додавання масла. У нього зазвичай кладуть різні начинки з м'яса, овочів, сиру або фруктів.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Арепа (фото: Оксана Чорновіл)

Текенос - обсмажене тісто з сиром.

Пан-де-хамон - вигляд довгого батона, начиненого шинкою, родзинками і маслинами.

Новорічне меню по-латиноамериканськи: охуелас, каузо та інші коронні страви

Пан-де-хамон (фото: i-w-t.org)

Пабеллін-кріольйо - суміш з яловичини, чорних бобів, сиру, рису і смажених бананів.

Альяка - коржі з шинкою, яловичиною або свининою, родзинками, зеленим перцем, помідорами і оливками.

Халлакас - борошняний пиріжок, наповнений курчам, яловичиною або свининою, маслинами, родзинками, яйцями і спеціями.

"Основою венесуельської кухні є кукурудзяна мука, чорні боби, рис і платан. Ці інгредієнти часто зустрічаються в різних стравах. Венесуельці їх обожнюють. Найголовніше - це спосіб їх приготування. Наприклад, чорні боби попередньо замочуються, а потім готуються на повільному вогні 8 годин. Яловичина тушкуватися теж близько 6 годин. Зі спецій додається мелений перець і сіль. Більше нічого", - каже шеф-кухар і власник венесуельського ресторану Caracasur в Буенос-Айресі Ачо Пед.