Великий піст: як правильно готувати кутю
14 березня в Україні розпочнеться Перша седмиця (тиждень) Великого Посту
У понеділок, 14 березня в Україні розпочнеться Перша седмиця (тиждень) Великого Посту. Священнослужителі розповіли, як потрібно правильно готувати кутю.
"Перші чотири дні (понеділок, вівторок, середа та четвер) - найсуворіші і припускають сухоїдіння. І тільки в п'ятницю після літургії під час молебню в церквах відбувається освітлення колива (каші з цілісних зерен)", - повідомив протоієрей Роман настоятель Свято-Успенської Церкви, пишуть "Вести".
За традицією коливом називають варену пшеницю, змішану з медом, але можуть бути і інші злаки - рис, гречка, перловка і т. д. Після молебню страва лунає парафіянам. Можна самостійно приготувати коливо і принести його з собою, а після освячення (у другій половині дня) роздати домочадцям. У цьому випадку обов'язково стежте за складом. У коливе не повинно бути нічого крім злаків, меду та сухофруктів.
Традиція варити кутю виникла в четвертому столітті після таких подій. Римський імператор Юліан Отсупник - гонитель християн одного разу наказав окропити всі продукти на ринках кров'ю идоложертвенных тварин. Тоді за переказами великомученик Феодор Тирон з'явився уві сні єпископа і попередив про такі плани імператора. Тоді на наступний день всі християни їли їжу, яка була в запасах. А це виявилося зерно. Крім того, зерно є символом воскресіння.
Традиційний церковний рецепт колива:
1 склянка пшениці
1 жменю родзинок
2-3 ст. ложки меду
Як приготувати:
1. Пшеницю замочити напередодні, щоб вона пробула у воді ніч.
2. 1 склянку крупи опустіть у 3 склянки окропу і варіть до готовності (1-2 години) на повільному вогні, щоб вода швидко не випарувалася.
3. Ізюм залийте теплою водою, поки вариться каша.
4. Готову пшеницю підвісьте в марлі, щоб вода повністю скла, а каша охолола.
5. Викладіть на паперовий рушник родзинки і дайте йому обсохнути.
6. Відкладіть декілька родзинок для прикраси, а решта змішайте з пшеницею і медом.
7. Викладіть зверху страви з родзинок хрестик.
До речі, дізнайтеся, як правильно харчуватися у Великий піст у нашому матеріалі "Що можна їсти у Великий піст: страви для щоденного раціону".