Лікарі розповіли про корисність українських страв
Борщ, вареники з вишнями є найбільш відповідними стравами для українців
За твердженням лікарів, найбільш корисні ті страви, які приготовані з продуктів вашого місця проживання. Тому класична українська кухня буде найбільш корисна для українців, повідомляє likar.info.
Сало з часником
Сучасні люди прагнуть збільшити в меню кількість рослинних жирів, адже користь омега-3 жирних кислот давно доведена. Але саме в свіжому і солоне сало є те, що необхідно для підтримки імунітету і здоров'я периферичної нервової системи – насичені жири. Так-так, холестерин, якого всі так бояться. Але вже доведено, що той холестерин, який відкладається на стінках судин, потрапляє туди не з продуктів, а є наслідком порушеного метаболізму жирів. Крім того, в салі міститься цінна арахідонова кислота, яка підтримує здоров'я серця і судин. У рослинних оліях вона відсутня.
Борщ
І пісний, і м'ясний борщ є джерелом вітамінів і мінералів. Відвар з овочів і зелені в поєднанні з клітковиною і білками надає зміцнюючу дію на організм, покращує травлення, очищає кишечник. Те, що свіжі овочі корисніші – омана. Відварені овочі мають змінену структуру, яка допомагає засвоєнню поживних речовин, тоді як при поїданні свіжих салатів велика частина повільних вуглеводів з овочів залишається неперетравленою.
Холодець
Холодець і заливне часто плутають, але принцип приготування цих страв різний. В холодці використовують звичайний бульйон і желатин. Але правильно зварений холодець не потребує желеобразуючих добавках, так як всі необхідні для щільності холодцю речовини вилучаються з кісток і хрящів. Густий бульйон в комплексі з відварними овочами і м'ясом дуже корисний для суглобів (при артрозі, відновлення після травм) і дихальних шляхів. Саме ті речовини, які виварюються з яловичих кісток і хрящів, є необхідними компонентами для відновлення хрящової тканини у людини. Зміцнюючу дію насиченого бульйону позначається в першу чергу на стані легень: екстрактивні речовини і білки покращують стан епітелію і допомагають при туберкульозі, хронічному бронхіті, бронхіт курця.
Сирники
Кальцій, який знаходиться в свіжому сирі, не завжди може засвоїтися повністю. Дітям, людям з гастритом, хронічним панкреатитом буває складно переварити білок сиру. Але лікарі стверджують, що кальцій в поєднанні з молочним білком приносить найбільшу користь зубах – все вирішується в той момент, коли сир піддається тепловій обробці.
Сирники зі сметаною – ідеальне блюдо для тих, хто стежить за здоров'ям зубів, волосся, нігтів, шкіри. Це блюдо корисно для дітей в період активного росту: регулярне введення в меню дієтичних сирників зі сметаною допомагає запобігти викривленню хребта і карієс у дітей.
Вареники
Вареники з вишнями можуть бути і десертом, і основною стравою. Вони цілком здатні замінити солодощі у вашому раціоні, але не обернуться зайвими кілограмами на талії, якщо готувати їх з борошна твердих сортів пшениці. Таке тісто з борошна і води в поєднанні з вишнями стане джерелом повільних вуглеводів.
Нагадаємо, українцям підсовують напхані антибіотиками продукти.