ua en ru

Коли відбудуться дострокові вибори в Раду: дата

Коли відбудуться дострокові вибори в Раду: дата Ілюстративне фото

Позачергові вибори повинні відбутися в період 60 днів після публікації рішення про розпуск парламенту

Парламентські вибори 2019 в Україні пройдуть достроково. На церемонії інавгурації президент Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної ради VIII скликання. Докладніше про те, коли відбудуться позачергові вибори до парламенту - в матеріалі РБК-Україна.

Календар виборів

Коли відбудуться дострокові вибори в Раду: дата

24 травня в Україні розпочався виборчий процес позачергових виборів народних депутатів. З цього моменту і до 10 червня включно триватиме висування кандидатів у народні депутати політичними партіями. Висування кандидатів у депутати шляхом самовисування триватиме на десять днів довше - до 20 червня включно. Партії та кандидати в депутати до 20 червня мають подати до ЦВК документи для реєстрації, яка триватиме до 25 червня включно. Після реєстрації кандидати в депутати можуть проводити предвиборчу агітацію.

Крім того, у рамках підготовки до виборів до 31 травня включно Центральна виборча комісія має утворити окружні виборчі комісії.

Далі, до 26 червня включно ЦВК має затвердити форму, колір та текст виборчих бюлетенів.

До 8 липня включно партії та кандидати мають змогу скасувати реєстрацію, у свою чергу ЦВК до 10 липня включно має прийняти рішення про скасування реєстрації кандидата на основі письмової заяви. Крім того, до 10 липня включно ЦВК має надіслати виборцям запрошення до участі у голосуванні.

Виборці, які голосуватимуть не за місцем реєстрації, до 15 липня включно мають звернутися до органів Держреєстру виборців для зміни місця голосування.

О 24:00 19 липня закінчується передвиборна агітація. Вибори в Раду проходитимуть 21 липня з 08:00 до 20:00. Результати виборів ЦВК має встановити до 5 серпня включно.

Дата дострокових виборів

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної ради України ввечері 21 травня. Цей указ набирає чинності з моменту його публікації. Таким чином, виборча кампанія починається з 22 травня.

Крім того, Зеленський призначив дострокові вибори в Раду на 21 липня 2019 року.

Коли відбудуться дострокові вибори в Раду: дата

Вибори у Верховну раду 2019

Під час виступу в залі парламенту 20 травня, відразу ж після вступу в повноваження, новий глава держави заявив про те, що розпускає Раду.

У відповідності зі ст. 77 Конституції України, у разі дострокового припинення повноважень Верховної ради, позачергові вибори повинні відбутися в період 60 днів після публікації рішення про розпуск парламенту.

Таким чином, дата виборів до Верховної Ради IX скликання може бути призначена на 21 липня 2019 року. Це станеться в тому випадку, якщо відповідний указ буде підписаний Зеленським 21-22 травня. І вже з наступного дня в Україні стартує виборчий процес.

Крім того, за результатами консультацій голів фракцій парламенту з президентом, віце-спікер парламенту Ірина Геращенко озвучила ще одну можливу дату - 28 липня.

Згідно Конституції, президент має право розпуску Верховної ради і призначення позачергових виборів, не пізніше, ніж за півроку до закінчення її законних повноважень (парламент 8-го скликання почав свою роботу 27 листопада 2014 року, тобто останній можливий термін розпуску був 27 травня 2019 року).

Варто відзначити, що за законодавством, чергові вибори в парламент України повинні були відбутися восени 2019 року - в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень парламенту. Однак, у зв'язку із заявою новообраного президента, вибори в Раду відбудуться вже через два місяці.

Прийняття рішення про розпуск ВР передував і розпад парламентської більшості з виходом з коаліції фракції "Народний фронт". 17 травня спікер парламенту Андрій Парубій повідомив про припинення діяльності коаліції фракцій "Європейська Україна".

Парламентські вибори в Україні

Верховна рада України є законодавчим органом влади, до складу якого входять 450 народних депутатів, які обираються шляхом загального таємного голосування громадян.

Вибори у парламент проходять кожні п'ять років за змішаною пропорційно-мажоритарною системою. Половина депутатів обирається в багатомандатному виборчому окрузі за списками від партій, ще половина - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних округах.

З моменту отримання незалежності, парламентські вибори в Україні проходили 7 разів.

Попередні вибори у Верховну раду в 2014 році також були достроковими. Приводом до їх проведення став розпад коаліції. 24 серпня 2014 року, президент Петро Порошенко оголосив про припинення повноважень парламенту і проведення позачергових виборів 26 жовтня.

У виборах брало участь 29 політичних партій. Явка виборців виявилася рекордно низькою і становила 52,42%.

За підсумками голосування, до Верховної ради пройшли 6 партій, що подолали 5% бар'єр голосів виборців:

  • "Народний фронт" на чолі з Арсенієм Яценюком (22,14% голосів і 82 місця в парламенті)
  • Блок Петра Порошенка на чолі з Юрієм Луценком (21,82% і 132 місця)
  • "Самопоміч" на чолі з Андрієм Садовим (10,97% і 33 місця)
  • "Опозиційний блок" на чолі з Юрієм Бойко (9,43% і 29 місць)
  • Радикальна партія на чолі з Олегом Ляшком (7,44% і 22 місця)
  • "Батьківщина" на чолі з Юлією Тимошенко (5,68% і 19 місць)

У перший день роботи парламенту VIII скликання (27 листопада 2014 року) була створена коаліція "Європейська Україна", до складу якої увійшли 302 депутати з фракцій "Народний фронт", БПП, "Самопоміч", Радикальна партія, "Батьківщина".