Фахівець радить одавать перевагу традиційним білковим продуктам
Лікар-дієтолог Тетяна Майкова розвінчала найбільш поширені міфи про весняному нездужанні. Роз'яснення вона зробила в ефірі ТСН.
Міф 1 – навесні починається авітаміноз
Авітамінозом вважається повна відсутність одного або декількох вітамінів в організмі. Такий недуг потребує професійного лікування.
Більш поширеними є гіповітаміноз або гіпервітаміноз, тобто дефіцит або надлишок вітамінів в організмі. У той же час цим можна хворіти протягом всього року, а не лише з приходом весни.
Міф 2 – вітамінами можна запастися про запас
Запастися можна тільки вітамінами А, Е і D, які відкладаються в жирових клітинах на тривалий час.
Міф 3 – від авітамінозу рятує вітамінний комплекс
Лікар не рекомендує приймати вітаміни безконтрольно, а віддавати перевагу здоровому харчуванню. При цьому слід пам'ятати, що овочі і фрукти багаті вітамінами тільки в сезон, а тому навесні від них користі мало.
Замість цього варто збільшити споживання продуктів рослинного походження, багатих білком, м'яса, яєць, молочних продуктів, риби та ін. Звичайно, остання порада не стосується тих, хто дотримується православний піст.
Нагадаємо, напередодні вчені розповіли, які напої краще пити перед роботою.