ua en ru

Названо продукти, що продовжують життя

Названо продукти, що продовжують життя Фото: Продукти, що продовжують життя (Forks Over Knives)

Вчені радять додати свій раціон корисні продукти, які присутні в меню довгожителів

Останнім часом все більше досліджень показують, що дієта має значення, якщо мова йде про тривалість і якість життя. Переглянути раціон в цьому сенсі досить легко. Вчені радять звернути особливу увагу на п'ять продуктів, які варто додати в меню, якщо ви хочете жити як мінімум до 100 років.

Риба

Дослідження показують, що каротиноїди - сполуки, що містяться в рибі, можуть захистити від неврологічних захворювань. Більш того, омега-3 жирні кислоти в жирній рибі, такій як лосось, допомагають клітинам залишатися молодими, тим самим підтримуючи молодість всього тіла. За даними Університету штату Огайо, омега-3 знімають запалення, які можуть призвести до різних наслідків: від алергії до хвороб серця і хвороби Альцгеймера.

Горіхи

Горіхи можуть додати до десяти років життя. Дослідники Гарвардської школи громадської охорони здоров'я виявили, що чим частіше люди їли горіхи, тим нижче у них був ризик померти в порівняно молодому віці. Але потрібно не перестаратися з поїданням цих плодів. Експерти припускають, що ідеальне кількість - жменя горіхів будь-якого виду в день.

Гостра їжа

В ході одного з експериментів, у якому брали участь 450 тис. чоловік, вдалося довести, що ті з них, хто їв гостру їжу шість або сім днів на тиждень, мали ризик смертності на 14% нижче, ніж ті, хто дозволяв собі щось гостре і пряне лише один раз на тиждень або менше. Крім того, якщо ви хочете збільшити потужність гострої їжі, потрібно відмовитися від алкоголю. Експерти виявили, що між гострою їжею і алкоголем існує прямий зв'язок: і довше жили ті з учасників масштабного експерименту, хто майже не дозволяв собі алкогольні напої.

Цільні зерна

Численні дослідження показують, що хліб, макаронні вироби та інші хлібобулочні вироби з цільного зерна можна пов'язувати з більшою тривалістю життя. Відповідно до одного з досліджень JAMA Internal Medicine, кожна додаткова порція цільнозернових знижує загальний ризик смертності на 5% і ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 9%. Так що зверніть увагу на упаковку: хліб, який потрапить на ваш стіл, повинен складатися з 100% цільної пшениці.

Водорості

Регулярне споживання морських водоростей зменшує запалення, зміцнює імунну систему і блокує ріст ракових клітин. Результати дослідження були опубліковані у вигляді доповіді The Japanese Longevity Dietary Constituent, покликаної пояснити, чому тривалість життя в Японії є однією з найвищих у світі.

Крім того, вчені радять вживати в їжу журавлину, чорницю, оливкову олію і пити зелений чай.

До речі, лікарі розповіли, як не захворіти в переддень Різдвяних свят.