"Запобігти хворобі Альцгеймера": вчені розповіли, які спеції дуже корисні для людей похилого віку
Вчені провели відповідні досліди
Вчені розповіли, що міститься в куркумі куркумін здатний уберегти від проблем з пам'яттю в літньому віці і навіть від хвороби Альцгеймера. Результати дослідження були опубліковані в журналі American Journal of Geriatric Psychiatry, передає gazeta.ru.
Американські дослідники припустили, що низька поширеність хвороби Альцгеймера і високі когнітивні здібності у літніх жителів Індії можуть бути пов'язані з регулярним споживанням куркумину — поліфенолу, що входить до складу кореня куркуми.
Вчені вирішили провести подвійне сліпе плацебо-контрольоване (т. е. ні випробовувані, ні самі дослідники не знали, що саме отримує кожна з груп випробовуваних) дослідження, учасниками якого стали 40 людей 50-90 років зі скаргами на помірні проблеми з пам'яттю. Частина з них отримувала два рази в день або 90 мг куркумину, або плацебо.
Всі вони перед початком експерименту пройшли тестування пам'яті, 30 добровольців пройшли також позитронно-емісійну томографію для визначення в мозку амілоїдних бляшок і скупчень тау-білку — характерних ознак хвороби Альцгеймера.
Після 18 місяців дослідники повторили тести. Ті люди, які брали куркумін, говорили, що пам'ять покращилася майже на третину. У тих учасників, у яких були виявлені амілоїдні бляшки і скупчень тау-білку, їх стало значно менше.
Результати показали, що регулярне споживання куркумину здатне запобігти пов'язане зі старінням погіршення пам'яті, вважають дослідники. Вони збираються повторити експеримент з великою кількістю учасників.
Нагадаємо, що вчені показали зовнішність жінки 9 тисяч років тому.