"Чи варто відмовлятися": Супрун розповіла, чим небезпечне напхане антибіотиками м'ясо

П'ятниця 25 травня 2018 16:31
"Чи варто відмовлятися": Супрун розповіла, чим небезпечне напхане антибіотиками м'ясо
Фото: Уляна Супрун (РБК-Україна)

За її словами, використання цих препаратів поширене на фермах

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, чим небезпечне м'ясо "на антибіотиках". Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

"Справді улюблені котлети всі ці роки були "напхані" антибіотиками, як це впливає на здоров'я і чи варто тепер відмовлятися від м'ясних страв?" – написала вона.

Супрун зазначила, що використання антибіотиків на фермах дійсно дуже поширене. Тваринам їх дають не тільки для лікування інфекцій, але і для профілактики і поліпшення росту. Однак якщо в організмі антибіотиків більше норми, то вони порушують кишкову мікрофлору або викликають алергії. Хоча це малоймовірно, тому що препарати виводяться із організму тварини з сечею.

Вона розповіла, що введення антибіотиків повинні припинити за кілька днів до забою, і таким чином їх вміст у м'ясі буде мінімізовано.

"Зазвичай, коли м'ясо тварини, употреблявшего антибіотики, надходить у продаж, там залишаються вже залишки, або уламки цих препаратів. Більшість з них потім знищується під час термічної обробки м'яса – смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій печі і запікання. Тому загрозу, перш за все, представляють не антибіотики в м'ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутніми. Такі бактерії не чутливі до антибіотиків, а значить від хвороб, які вони викликають, вилікуватися дуже важко", - розповіла Супрун.

"Чи варто відмовлятися": Супрун розповіла, чим небезпечне напхане антибіотиками м'ясо

Скриншт поста (facebook.com/ulanasuprun)

Стійкі бактерії формуються через надмірне використання антибіотиків у тваринництві, використання в субтерапевтичних дозах (коли дають "на всяк випадок"), застосування "людських" антибіотиків для тварин і недотримання санітарних норм на фермах.

"Якщо тенденція зі стійкістю бактерій продовжить набирати обертів, цілком ймовірно, що людство повернеться до часів, коли хвороби, які ми, здавалося б, вже побороли, знову будуть забирати мільйони життів", - зазначила вона.

Супрун дала кілька порад, як уникнути загрози, прихованої в м'ясі:

- готуйте м'ясо до повної готовності;

- мийте руки після контакту з сирим м'ясом, птицею або морепродуктами;

- мийте також всі кухонні прибори;

- охолоджуйте їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування, влітку - протягом однієї години;

- відокремлюйте сире м'ясо, яйця і рибу від інших продуктів;

- використовуйте різні дошки для продуктів, які їдять сирими, і м'яса і риби;

- мийте руки після контакту з тваринами, вольєрами тварин і птахів або їхніми фекаліями;

- повідомляйте про випадки кишкових інфекцій вашого лікаря.

"Чи варто відмовлятися": Супрун розповіла, чим небезпечне напхане антибіотиками м'ясо

Скриншт поста (facebook.com/ulanasuprun)

Раніше Супрун дала поради щодо вживання напою.

Європейське відомство з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority) в 2015 році офіційно рекомендував споживати не більше 400 мг кофеїну в день, і не перевищувати дозу 200 мг за один раз. В одному американо - 154 мг кофеїну, а в одному еспресо - 77 мг.

Топ-10 розвінчаних міфів від Уляни Супрун

Читайте РБК-Україна в Google News

On Top
Продовжуючи переглядати RBC.UA Ви підтверджуєте, що ознайомилися з Політикою конфіденційності Правилами користування сайтом і згодні з використанням файлів cookie. Ознайомитися
Погоджуюся