ua en ru

До 2050 року: експерт дала вражаючий прогноз по населенню України

До 2050 року: експерт дала вражаючий прогноз по населенню України Фото: Населення (pixabay.com/vvaniasantoss)

Стало відомо, чому іноземці не затримуються на території нашої країни

До 2050 року населення України становитиме близько 38 млн осіб. Про це розповіла завідуюча відділом демографічних процесів та демографічної політики Інституту демографії та соціальних досліджень М. В. в. Птухи. НАН України Ірина Курило в інтерв'ю виданню "Сегодня".

"Середня прогнозна цифра на 2050 рік - 38.7 - 38.8 млн осіб, однак це прогноз, який робиться з Кримом", - сказала експерт.

Вона також зазначила, що з 2005 року сальдо міграції в Україні позитивне, однак невелике – від 5 до 18 тисяч осіб, а тому мало впливає на динаміку чисельності населення.

"Але ймовірно, що, навіть, за позитивного сальдо втрачаємо якість. Їдуть люди відносно молоді, відвозять сім'ї, часто це вельми освічені люди", - зазначила фахівець.

"Хто приїжджає? До речі, я б не сказала, що це люди виключно неосвічені, приїжджають і освічені, з певним досвідом і кваліфікацією. Нерідко це вихідці з Азії: Пакистан, Китай, В'єтнам тощо. Інше питання, що Україну вони найчастіше розглядають як транзитну зону, а не кінцевий пункт перебування. Активної міграційної політики (щодо залучення мігрантів) у нас немає, і немає єдиної думки про те, чи потрібно нам її проводити, чи ні", - підкреслила Курило.

Вона додала, що українці, на відміну від жителів країн ЄС, не звикли жити в мультикультурному середовищі, і не настільки толерантні до мігрантів.

Раніше в ООН повідомили, що населення України може скоротитися на 15% до 2050 року.