ua en ru

Чому українці змушені переплачувати за імпортні продукти

Чому українці змушені переплачувати за імпортні продукти Фото: Їжа (pixabay.com/stafichukanatoly)

Стало відомо, на які продукти продовжить зростати ціна

Українцям розповіли, чому вони змушені переплачувати за імпортні продукти, зокрема, за казахську гречку, китайський часник, польське сало. Про це повідомили на телеканалі "Україна".

Мешканці одного з міст нашої країни констатували, що шмат українського сала на ринку коштуватиме 120 гривень за кілограм. Отже, завозити більш дешеві продукти з-за кордону цілком перспективно.

Журналісти проаналізували причини і наслідки коливань на продуктовому ринку, а також розповіли, як змінилися ціни за останні два роки.

Відзначається, що овочі та фрукти в розпал сезону тільки дорожчають, і ціни на продукти продовжують шокувати українців.

Відео: подорожчання продуктів (YouTube/Сьогодні)

Найдешевше м'ясо тепер обходиться у 100 гривень за кілограм, проте це - обрізки, жили і шматки жиру.

Усе більше українців не можуть собі дозволити купити м'ясо, і багато замінюють його салом. Це і послужило причиною для подорожчання українського делікатесу.

Також з'ясувалося, що поголів'я свиней в Україні різко скорочується. Відзначається, що люди масово вирізають цих тварин – особливо в районах, де виникають спалахи африканської чуми.

Африканська чума лютує в Україні вже два роки, проте навіть якщо спалахи припиняться – селяни та фермери все одно продовжать вирізати свиней, оскільки тримати їх просто не вигідно. Лише за останній рік корми для свиней зросли в ціні на 50 відсотків. А тому свинина і далі буде дорожчати.

Відомо, що вартість свинини в Україні вже вища, ніж у Польщі, Угорщині та Румунії. В асоціації постачальників торговельних мереж стверджують, що ці країни активно постачають м'ясо в Україну. Наступного року до нас будуть везти імпортне сало.

"Велику кількість роблять німці, поляки, угорці. Через космічні ціни всередині країни – відповідно сало буде одним із продуктів, який ми будемо їсти привезений з тієї ж самої Польщі – де ціна на цей продукт вже зрівнялася з українською та в деякі періоди може бути навіть меншою", – зазначив Олексій Дорошенко з асоціації постачальників торговельних мереж.

Гречку в Україну везуть з Казахстану. Про це розповіла керівник фірми, яка займається продажем круп, Ольга Шахназарян.

"Хтось уклав прямі контракти з Казахстаном і постачає цю гречку в Україну", – розповіла вона.

"Це здається абсурдом – Україна – країна, яка могла б пів світу засипати цією крупою – сама купує гречку за три тисячі кілометрів. Чому крупу везуть з Казахстану? – відповідь проста. Українські виробники гречки накрутили ціну – щоб заробити побільше. Гречка з Казахстану – навіть з урахуванням всіх транспортних витрат – все одно виходить дешевше – от її і почали везти в нашу країну", - зазначила Ольга Шахназарян.

Тепер українські виробники змушені знизити ціну на свою гречку, оскільки інакше не витримають конкуренції з казахською. При цьому за якістю українська і казахська крупа однакові та відповідають одним і тим же ДСТУ.

По збереженим чеками за останні два роки не важко порівняти нинішні ціни з цінами 2015-го. Наприклад, молоко – всього лише два роки тому коштувало 11 гривень, а тепер – майже 18. А от масло – тоді коштувало 21 гривню, тобто воно подорожчало майже вдвічі. При цьому гречка зараз коштує дешевше, ніж два роки тому.

До речі, в Україні стрімко зростають ціни через знецінення гривні.