Заборона пальмової олії в Україні: експерт розповів, на скільки зростуть ціни
Стало відомо, які продукти подорожчають після прийняття законопроекту
В Україні планують заборонити використання пальмової олії в продуктах харчування. Причиною стало те, що таке масло шкідливе для здоров'я. Відповідний законопроект вже внесено до порядку денного Верховної Ради.
Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів, наскільки після прийняття заборони зростуть ціни і на які продукти. Про це повідомляє "Сегодня".
За словами Дорошенка, якщо закон приймуть, з прилавків зникнуть дешеві спреди та сирні продукти. А також подорожчають цукерки, кондитерські вироби і хліб.
"Ціни зростуть від 15 до 50% залежно від того, який відсоток змісту "пальми" в продукті. Думаю, що перед виборами закон приймуть у першому читанні, а ось коли буде друге читання, сказати складно, враховуючи лобізм виробників. Поки навіть в ЄС пальмове масло частково заборонено лише в кількох багатих країнах: Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, а в державах з низьким рівнем життя воно вважається допустимим", - зазначив Дорошенко.
"Потрібен перехідний період, мінімум п'ять років, щоб забезпечити жорсткий контроль за дотриманням рецептури виробниками", – вважає експерт.
Варто відзначити, що законопроект про заборону пальмової олії був запропонований ще в лютому 2016 року, однак лише через два роки профільний комітет Ради з агрополітики рекомендував прийняти його за основу. У документі пропонується повністю заборонити застосування пальмової олії в рецептурі будь-яких продуктів (насамперед, це спреди (маргарин), цукерки, шоколадні батончики, сирні продукти та інші, де в рецептурі є тваринні жири), а також пропонується збільшити штрафи для посадових осіб за виготовлення або продаж такої продукції з 1700 до 3400 грн.
У виданні відзначили, що ряд асоціацій харчовиків вже заявили про неприпустимість повної заборони такого масла. На їх думку, це порушує норми європейських стандартів, де таке масло дозволене. В Україні поки немає обмежень на використання цього продукту, головна вимога – виробник повинен зазначити на упаковці, що використані рослинні жири.
Пальмова олія застосовується масово через ціну – вона майже втричі дешевша від коров'ячого масла. За словами експертів, вона буває різною, і шкода від цього продукту залежить від ступеня термообробки.
До речі, українцям розповіли, коли подешевшають овочі.
Що ви досі не знали про їжу? (відео: STYLER.rbc.ua)