Вечір напередодні Різдва - останній вечір посту. У цей день прийнято нічого не їсти, аж поки на небі не з'явиться перша зірка
До різдвяних свят залишається зовсім небагато часу і пора б подумати про меню для святкового столу. Традиційно прийнято готувати пісні страви на Різдво Христове, хоча в "Святий вечір" вже дозволяється їсти рибу і молочні продукти. Звичайно, хочеться здивувати своїх рідних чимось смачненьким і незвичайним. Якщо ви ще не визначилися, чим будете пригощати своїх гостей у це світле і чарівне свято, Styler пропонує меню, що складається з 12 страв, які можна приготувати на Різдво.
Це дійсно найголовніше блюдо на різдвяному столі, воно повинно обов'язково бути присутнім у меню.
Починається вечеря також з поїдання саме цієї страви. Кутя являє собою кашу з пшениці, в яку додається мед, родзинки і трохи маку. Існує маса рецептів приготування цієї страви, наприклад, її можна зробити з перлової або рисової крупи, а замість родзинок додати курагу і чорнослив.
Відео: Рецепт куті (YouTube/Телеканал К1)
Узвар - це традиційний напій, який чудово підходить для святкового столу на Різдво. В основному, його готують із суміші сушених чорносливу, яблук, груш, вишень і слив. Зверніть увагу на те, що узвару необхідний час для того, щоб добре настоятися. Смак узвару, звареного за добу до свята, є набагато насиченішим, ніж у свіжого напою.
Відео: Рецепт узвару (YouTube/Вячеслав Хворостяный)
Обов'язково приготуйте це блюдо на різдвяні свята. Борщ - ситне, апетитне і дуже смачне блюдо, яке сподобається всім гостям.
Відомі різні рецепти приготування цієї страви, ми ж пропонуємо вам приготувати "пісну версію". Дивно, але борщ може бути дуже смачним навіть без м'яса і сметани. Зваріть його на квасолі, заправте морквою і цибулею, обсмаженою на сковороді, а також томатним соком. Експериментуйте, наприклад, додайте гриби або кислу капусту.
Відео: Рецепт постного борщу (YouTube/Православная кухня)
Раз вже ми заговорили про борщ, то не можна не згадати і про пампушки. Вони прекрасно підходять до борщу і, в основному, їх подають замість хліба. Вони являють собою здобні булочки круглої форми, які робляться з дріжджового тіста (прісного). Не забудьте зробити до них підливку.
Відео: Рецепт пампушек (YouTube/Вкусная находка)
Для того, щоб надати булочкам ще більшої апетитності і неповторного аромату, приготуйте підливу до них. Робиться вона на основі часнику, якщо ви не дуже любите часниковий присмак, покладіть у соус гранульований часник - він дасть аромат, а от смак підливи не зіпсує.
Приготуйте смачні голубці без м'яса! Багато хто говорить, що голубці, приготовані за цим рецептом, набагато смачніше традиційних. Оскільки святкові страви на Різдво мають бути пісними, спробуйте приготувати голубці з пшеничною кашею і грибами. Це дуже смачне і ситне блюдо.
Відео: Рецепт постних голубців (YouTube/Вкусный диалог с Еленой Баженовой)
Пам'ятайте, що застосовувати в цьому рецепті яйця не можна, тому просто посипте рибу (наприклад хека, минтая або камбалу) сіллю, перцем і улюбленими спеціями, а потім відправте в фользі випікатися в духовку до готовності.
Відомо, що хліб - усьому голова. Різдво не стало винятком з цього правила. Хліб обов'язково повинен бути присутнім на різдвяному столі і краще, якщо він буде випечений вами особисто.
Відео: Рецепт ржаного хлібу (YouTube/Едокoff)
Меню на Різдво не може обійтися без соковитих вареників, начинених вишнею. Для їх приготування ви можете використовувати як заморожені, так і консервовані ягоди. Перед тим, як подавати страву на стіл, посипте її невеликою кількістю цукрового піску. Також можна спробувати приготувати вареники з різними начинками, наприклад, з картоплею та грибами, з капустою або з квасолею.
Відео: Рецепт вареників з вишнею (YouTube / Домашнє вогнище)
Виявляється, приготувати пісний "Олів'є" досить легко і просто. Для цього достатньо з'єднати подрібнені картоплю, зелений горошок, солоні огірки, ріпчасту цибулю і часник.
Відео: Рецепт різдвяного олів'є (YouTube / Готуємо для вас)
Перераховуючи традиційні страви на Різдво, ми не могли не відзначити цей універсальний і корисний салат. Вінегрет - вітамінний і, при цьому, пісний салат, який чудово підійде для урочистого столу.
Приготуйте легкий салат з фруктів і ягід, бажано при цьому, не використовувати екзотичні фрукти, віддавайте перевагу яблукам, сливам, грушам і т. д.
Нарізані невеликими кубиками фрукти заправте карамеллю і прикрасьте ягідками гранату.