ua en ru

Що приготувати на вечерю: оригінальні рецепти від відомого українського кухаря

Що приготувати на вечерю: оригінальні рецепти від відомого українського кухаря Фото: Рецепти для вечері (pixabay.com/neshom)

Український бренд-шеф поділився простими рецептами смачних страв

Що приготувати на вечерю, коли у вас в запасі година або дві? Які страви здивують гостей, але при цьому ви не витратите багато грошей на дорогі екзотичні продукти? Які страви – і корисні, і дуже смачні? Такі питання ставив собі практично кожен із нас.

Відомий український кухар Євген Клопотенко впевнений: будь-яку страву ви приготуєте дуже швидко, якщо матимете для цього гарний настрій і позитивні емоції.

"Чим простіше ви ставитесь до процесу приготування їжі, тим смачніші страви можуть у вас вийти. Я не прихильник того, щоб кожен із нас стояв за плитою годинами. Все може бути набагато простіше: щоб не витрачати на готування багато часу, беріть прості рецепти", - радить Євген Клопотенко.

Що приготувати на вечерю: оригінальні рецепти від відомого українського кухаряФото: Бренд-шеф Євген Клопотенко (facebook.com/evgeniy.klopotenko)

Зима – період, коли нам далеко не завжди доступні свіжі помідори, огірки, а тим більше – свіжі ягоди. Але не варто засмучуватись: взимку можна приготувати страви і з інших корисних продуктів, якщо вам не завжди доступне те, що хочеться, каже Клопотенко.

Ми попросили кухаря поділитись цікавими рецептами страв, які урізноманітнять зимове меню і додадуть барв і яскравих смаків у ваше життя.

Клікайте на фото рецептів, щоб подивитися зображення у збільшеному розмірі.

Підбірка оригінальних рецептів від кухаря Євгена Клопотенко

Простий рецепт приготування спаржевої квасолі

Для страви потрібно всього кілька простих продуктів: заморожена стручкова квасоля, часник, вершкове масло. Також – сік половинки лимона і трошки перцю чилі, якщо полюбляєте пікантний смак.

Перш за все заморожену квасолю треба відварити у посудині з підсоленим окропом. Часу на варіння має піти всього 40 секунд. Час в даному випадку важливий, бо якщо його збільшити, то квасоля вийде надто м'якою, а її смакові якості погіршаться.

Що приготувати на вечерю: оригінальні рецепти від відомого українського кухаряФото: Простий рецепт приготування спаржевої квасолі (прес-служба)

Швидко відкиньте спаржеву квасолю на друшляк, а потім – дати воді стекти. Обсмажте на пательні разом із вершковим маслом та з подрібненим часником. Часу на смаження має піти не більше однієї хвилини.

При подачі – полити страву соком лимона. Також за бажанням можна додати невелику кількість меленого перцю чилі. Це надасть страві пікантного смаку. Головне – лишити спаржеву квасолю твердою, щоб зберегти її хрумкість.

Салат із гарбуза, буряка та сиру

Для цього вишуканого салату потрібно по сто грамів двох видів овочів – гарбуза і буряка. Також – трохи витриманого козячого сиру, вершкове масло. Для аромату та приправ – половинка лимону, м’ята, сіль та перець.

Буряк та гарбуз поріжте великими скибками.

Поставте на вогонь пательню і обсмажте на вершковому маслі гарбуз до напівготовності. Полийте буряк лимонним соком і поставте у нагріту до 180 градусів духовку. Готуйте в духовці протягом півгодини.

Що приготувати на вечерю: оригінальні рецепти від відомого українського кухаряФото: Салат із гарбуза, буряка та сиру (прес-служба)

Викладіть на деко буряк та гарбуз. Посипте сіллю за смаком та перцем. Поставте все разом в духовку, яку перед тим треба розігріти до 180 градусів. Готуйте протягом 10 хвилин. Дістаньте овочі із духовки.

На запечені овочі викладіть нарізаний тонкими скибочками козиний сир (60 грамів). Дайте сиру розтанути, після чого посипте м'ятою, полийте соком лимона і олією.

Лосось, ферментований у заквасці

Для двох порцій страви вам знадобиться 300 грамів філе лосося, 300 грамів закваски або натурального йогурту без фруктових добавок. Також – оливкова олія, шпинат або рукола, сіль і перець за смаком.

Готувати лосось у заквасці дуже просто. Для цього рибу треба промити і прокласти у невеличку посудину. Потім – залити закваскою і лишити на дві доби при кімнатній температурі.

Що приготувати на вечерю: оригінальні рецепти від відомого українського кухаряФото: Лосось, ферментований у заквасці (прес-служба)

Через дві доби рибу треба дістати із закваски. Трохи промити. Потім – протерти паперовим рушником і викласти на листя руколи. Полити оливковою олією, додати трошки солі і перцю.

Закуска ідеально підходить для снеків, бутербродів і невеличких канапе.

Нове м'ясо по-французьки

Для м'яса по-французьки знадобиться свинячий биток, цибуля, яблучний оцет, цукор. Також – олія, сіль та перець і сир брі.

Щоб приготувати цю страву, найперше треба нарізати битки зі свинини, накрити їх харчовою плівкою і відбити. З обох боків посолити і поперчити.

Очистити цибулю від шкірки. Зробити із цибулі конфітюр: для цього дрібно порізати цибулю і обсмажити на розігрітій олії до стану м'якості. Додати до цибулі оцет, все добре перемішати.

Томити масу на низькому вогні близько 15 хвилин. Потім додати цукор, ще раз перемішати і томити на невеликому вогні далі. Томити, поки цибуля стане прозоро-коричневого кольору і консистенції.

Що приготувати на вечерю: оригінальні рецепти від відомого українського кухаряФото: Нове м'ясо по-французьки (прес-служба)

Застелити деко пергаментом. Викласти на пергамент битки і поставити на 10 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.

Дістати із духовки м'ясо. Тонкими скибками нарізати сир. Викласти сир на м'ясо, а на сир – трошки цибулевого конфітюру. Після цього знову потримати в розігрітій духовці протягом 10 хвилин.

Перевірити готовність м'яса. Готовим всередині воно має бути без червоних прожилок і не виглядати пересушеним.

Нагадаємо, раніше дієтолог розвіяв популярні міфи навколо здорового харчування.

Також український борщ прорекламували у Washington Post.