Різдвяний піст 2017: харчування по днях
Різдвяний піст 2017 починається 28 листопада. Що можна по днях - в матеріалі Styler
Різдвяний піст 2017 триватиме з 28 листопада до вечора 6 січня. Про те, як потрібно правильно харчуватися по днях тим, хто поститься , а також прості рецепти смачних страв на Різдвяний піст, - у нас на Styler.
Різдвяний піст: харчування та дозволені продукти
Щоб період говіння пішов на користь душі і тілу необхідно дотримуватися календаря харчування Різдвяного посту. Незважаючи на те, що в раціоні до самого Різдва повинні бути відсутніми м'ясні та молочні страви, меню на кожен день можна зробити досить різноманітним.
Фото: У раціоні на Різдвяний піст 2017 повинні бути присутніми овочі та фрукти (pixabay.com/dbreen)
Досить знати, які продукти і в який день можна вживати в їжу. Каші, овочі (сирі, варені, тушковані), гриби, сухофрукти, пісна випічка, мед, насіння і горіхи, рослинні масла, а в деякі дні, риба і морепродукти - дозволені продукти, які зроблять харчування в Різдвяний піст і смачним, і повноцінним. Існує величезне різноманіття рецептів без м'яса, молока і яєць, серед яких пісні борщі та супи, рагу, паштети з бобових, овочеві котлети, пісні пироги, цукерки із сухофруктів і т.д.
Відео: Рецепт пісного паштету (YouTube/Перевірені рецепти)
Різдвяний піст: харчування по днях
Календар поста перед Різдвом містить три періоди різної суворості.
Період з 28 листопада по 19 грудня:
- понеділок - в меню повинна бути гаряча рослинна їжа без олії;
- вівторок, четвер - страви з додаванням рослинної олії;
- середа, п'ятниця - дні сухоядіння (їжа без масел);
- субота, неділя - гарячі страви з маслом, а також дозволені морепродукти;
- святкові дні - 4 грудня, в період Різдвяного посту 2017, відзначається свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. У цей день допустимо випити келих сухого червоного вина і з'їсти рибну страву. 19 грудня, на свято Миколая Чудотворця, правила поста також дозволяють вино і морепродукти.
Відео: Рецепт пісних котлет з капусти (YouTube / Ольга Матвій)
Період з 20 грудня до 2 січня:
- понеділок, середа і п'ятниця - дні, в які потрібно вживати суху їжу без масла;
- вівторок, четвер - гарячі страви з маслом;
- вихідні дні - їжа з рослинними оліями, морепродукти;
- святкові дні - 1 січня допустимо випити келих вина.
Відео: Рецепт пісного борщу з квасолею і грабами для харчування по вівторках, четвергах і у вихідні дні (YouTube / Nataliya Mashika)
Період з 2-го по 6-е січня 2018:
Незважаючи на новорічні свята, даний період Різдвяного посту є найбільш суворим. В останні дні перед Святвечором забороняється вживання морепродуктів.
- вівторок, четвер - гаряча рослинна їжа без олії;
- середа, п'ятниця - дні сухоядіння;
- субота 6 січня - повне утримання від їжі до сходу першої вечірньої зірки на небі.
Розговлятися після Різдвяного посту слід почати зі святкової куті з пшениці та додаванням меду і сухофруктів.