ua en ru

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думали

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думали Фото: Паштет з мандаринів (Скріншот з відео Youtube-каналу Borsch)

Чим шеф-кухарі дивують гурманів і любителів незвичайних кулінарних рішень - у добірці Styler

Молекулярна кухня – тренд відомий, але такі страви продовжують дивувати навіть найдосвідченіших гурманів.

Під час застілля в ресторані, будь-яка молекулярниа страва відразу ж привертає до себе увагу: поряд із звичними салатами, пирогами і м'ясом воно виглядає як щось зовсім незвичайне і навіть неймовірне!

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думалиФото: Молекулярна кухня дивує, інтригує і руйнує стереотипи (bm.img.com.ua)

Бутерброд з ікрою з полуниці, курка зі смаком шоколаду і мус з буряка – це страви не з фантастичного фільму або казкової книги, а цілком реальні позиції в меню багатьох закладів по всьому світу.

Саме такими і багатьма іншими цікавими стравами дивують гостей ресторанів шефи-знавці молекулярної кухні.

Відео: Ви можете повірити в те, що це – їжа? (Youtube-канал OhMore Tasty)

Молекулярна кухня руйнує всі стереотипи про те, якими "повинні" бути страви і втілює в реальність найсміливіші ідеї кухарів.

Наприклад, на тарілці ми бачимо яблуко, але воно має смак буряка. Або - томатний соус за смаком схожий не на томатний соус, а на тушковану курку. Мигдаль має смак сиру, а картопля - смак волоського горіха.

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думалиФото: Це справжній витвір мистецтва! (pinterest.com/pin/360991726370782393/)

Що ж таке молекулярна кухня? За великим рахунком, це ціла наука про вивчення того, які фізико-хімічні процеси відбуваються під час приготування їжі.

Відео: Добірка найцікавіших страв молекулярної кухні (Youtube-канал Molecular Gastronomy)

Вперше термін "молекулярна кухня" ввели у 1969 році фізик Ніколас Курті з Оксфордського університету і хімік Ерве Тіс.

Першому часто приписують фразу: "Біда нашої цивілізації в тому, що ми в змозі виміряти температуру атмосфери Венери, але не уявляємо, що діється всередині суфле на нашому столі".

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думалиФото: Це не желе чи мармелад, а апельсинове спагетті (fishki.net)

Коли готують молекулярну страву, то обов'язково враховують те, як фізико-хімічні механізми впливають на складові страви під час кулінарної обробки.

В такому процесі можна створити найбільш несподівані поєднання!

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думалиФото: Не просто пінка, а морквяне повітря і мандариновий граніт (fishki.net)

Молекулярна кухня – це дуже захоплюючий процес! Під час приготування страв, кухарі ділять продукти на молекули і змінюють їх властивості.

В результаті продукти часом мають смак зовсім інший, ніж ми звикли.

Відео: З ролика ви дізнаєтеся, як можна зробити спагетті з фруктів (Youtube-канал MOLECULE-R Flavors)

Яку страву молекулярної кухні приготували найпершою? Нею став мус із білого шоколаду та ікри, рецепт якого був створений у 1999 році.

Через десять років після цього найрізноманітніші ресторани молекулярної кухні почали відкриватися у великих містах по всьому світу.

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думалиФото: Це не паштет, а молекулярний вінегрет (studfiles.net)

З часом така кухня стала загальним трендом, новим віянням. Зараз до неї вже звикли, а гурманів-їдців, буває, нею навіть не здивуєш.

Деякі навіть говорять, що молекулярна кухня хоч і викликала колись справжній фурор, але зараз люди все частіше хочуть бачити більш просту і зрозумілішу їжу. З іншого боку, у молекулярної кухні залишається чимало шанувальників.

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думалиФото: Это не просто оранжевые трубочки, а желе з томатного супу (coconutandlime.com)

Обладнання для молекулярної кухні часом схоже на справжню лабораторію! Тут немає звичних каструль і сковорідок, зате є численні прилади, вимірювачі, пробірки і мензурки.

Складно повірити, але це їжа: 10 продуктів, які виявилися не тим, що ми про них думалиФото: "Молекулярна страва "Лісовий серпанок" (fishki.net)

Навіть плити при приготуванні страв молекулярної кухні використовуються не звичайні, а конвекційні.

В цілому, обладнання, яке використовується для приготування страв молекулярної кухні, досить дороге.

Відео: А ось так створюють молекулярне яйце (Youtube-канал
MOLECULE-R Flavors

Кипляча рідина в колбочках і пробірках – ось що часто можна побачити на кухні шеф-кухарів молекулярної кухні. Несподівані колірні і смакові рішення іноді приносять величезне здивування!

До речі, ми підібрали для вас топ-10 відео з велелюбними тваринами.