Вчений журналіст Березня Зараска опублікувала перелік продуктів харчування, на виробництво яких доводиться витрачати більше ресурсів
Науковий журналіст Березня Зараска наводить дані про те, яка їжа виходить дорогою для екології та водних ресурсів планети. Про це повідомляє видання "New Scientist".
На першому місці опинилася яловичина - для виробництва одного кілограма такого м'яса потрібно 15 тис. Літрів води. Це, наприклад, втричі більше, ніж аналогічний показник курятини і в 18 разів перевищує показник пшениці. Варто зауважити, що вчені давно вказують на колосальну витратність виробництва яловичини: м'ясо-молочні ферми вже зараз займають близько 70% земель, придатних для сільського господарства.
На другому місці опинилися креветки. Щоб отримати один кілограм їх м'яса, потрібно у 25 разів більше корму. Горіхи потрапили до переліку через велику потребу у воді. Так, наприклад, в Каліфорнії близько 10% всієї води, що використовує людина, що йде на полив мигдалю.
Також у топ-10 потрапили картопля фрі, яка є одним з головних джерел харчових відходів, і кави - на виробництво однієї чашки в цілому на всіх етапах потрібно 550 чашок води. Банани виявилися в списку тому, що для їх зрощення потрібно дуже багато азотних, фосфатних і калійних добрив, а шоколад - оскільки 100-грамова плитка обійдеться планеті в 2 тис. літрів води.