60% ікри – нелегального або сумнівного виробництва. Тому постарайтеся скористатися слушними порадами при її виборі
Як правильно вибрати червону ікру? За різними підрахунками, до 60% червоної ікри, що продається в Україні, є контрафактною, повідомляє Асоціація рибалок України.
В організації розповіли про важливі нюанси, на які слід звернути увагу при виборі червоної ікри.
Киньте 2-3 ікринки в склянку з гарячою водою, штучна ікра в окропі розчиниться (фото: pixabay/marinamarusya)
Відтінки червоної ікри безпосередньо залежать від виду риби. Найсмачніша ікра кетова. Колір оранжевий з червоним проблиском, ікринки досить дрібні, плівка тонка, еластична. Якщо ікра зовсім бліда або жовта, значить, вона перезріла і втратила смак. Друге місце у ікри горбуші. Її ікринки помаранчевого і світло-оранжевого кольору. Темно-червона ікра нерки за своєрідний смак отримала у нашого споживача бронзу, а ось європейці, навпаки, вважають її кращою.
У штучній ікрі в якості аромату використовують оселедцеві молоки, тому підробку видає сильний рибний запах. На смак вона жорстка і дуже солона. Якщо ви сумніваєтеся, яку ікру купили - ікру червону справжню чи штучну, проведіть нехитрий експеримент. Киньте 2-3 ікринки в склянку з гарячою водою, штучна ікра в окропі розчиниться.
Відкриту баночку з червоною ікрою тримайте в холодильнику не довше 4-5 днів (фото: pixabay/JamesHills)
Ікра – проукт, що швидко псується. Але при зберіганні не можна допускати її заморожування. Солоність дозволяє зберігати її при невеликій негативній температурі - щоб вона не підморожувалася. Ідеальні умови зберігання – від мінус 2 до мінус 6 градусів Цельсія. При більш низькій температурі ікринки можуть пошкодитися.
Після відкриття банки ікру можна зберігати не довше 4-5 днів. Щоб зменшити висихання ікри, тримайте її завжди в закритій ємності. Також можна налити тонкий шар рослинної олії для додаткового посилення захисту.
Незважаючи на те, що ікорний продукт засолений і часто містить консерванти, він все ж схильний до псування. Ікра може бродити, бути з цвіллю, мати кишкову паличку.
Найлегше псується ікра, яка продається на вагу. Такий продукт найчастіше розфасований в підпільних цехах, де контроль за якістю практично відсутній. Єдиний плюс у цьому випадку, так це те, що ви можете її оглянути, понюхати, можливо, навіть спробувати і обмацати, чого не зробите з банковою продукцією.
Часто продавці ставлять перед собою завдання "освіжити" прострочену ікру. Для цього використовують марганцівку, рослинні олії, аскорбінову кислоту, мінеральну воду. Покупцеві необхідно взяти кілька ікринок і промацати їх пальцями. Якщо використовувалося масло, то ви відчуйте, як вони будуть ковзати і побачите властивий маслу блиск.
Недобросовісні продавці, а іноді і виробники, можуть видавати один вид ікри за інший - більш цінний (фото: pixabay/jereskok)
При покупці ікри в банках необхідно знайти дату виготовлення. Вибиті цифри повинні бути опуклими (заводська банка), а не вдавленими, що повинно викликати підозру. Етикетка повинна бути акуратно приклеєна. Сама банка (або кришка на скляній банці) не повинна бути роздутою. Найчастіше саме ікру з простроченим терміном придатності і відправляють для якнайшвидшої реалізації на вагу.
Різкий гіркий смак може говорити про неправильне використання консервантів. Таку ікру краще не споживати. Харчова добавка Е-239 – небезпечний для здоров'я токсичний консервант уротропін. При використанні консервантів Е-200, Е-211 продукт вважається більш безпечним. Концентрація кожного консерванту не повинна перевищувати 0,1%. А якщо в ікрі містяться смакові добавки та барвники, то до такого продукту потрібно поставитися з подвійною побоюванням, ці добавки в основному використовуються для того, щоб приховати всі недоліки.
Недобросовісні продавці, а іноді і виробники, можуть видавати один вид ікри за інший - більш цінний і можуть взагалі змішувати її зі штучної ікрою.
Для того, щоб уникнути покупки таких підробок, вибирайте ікру однорідну за кольором і розміром ікринок.
Видобуток червоної ікри ведеться в липні-серпні (фото: pixabay/Daria-Yakovleva)
У найменуванні ікорного продукту (на етикетці) повинні бути відображені порода риби, з якої береться ікра-сирець, і спосіб обробки сирцю.
Виготовляється, як правило, з желатину або водоростей. Відрізняється сильною пружністю і, якщо придивитися, у неї відсутнє ядро - вона однотонна. Можете провести тест – штучні ікринки в киплячій воді розчиняться.
Часто використовують несвіже сировину, а заморожену. Необхідно подивитися на дату виготовлення. Якщо вона збігається з періодом нересту даної породи риби (липень-вересень), то вона напевно виготовлена зі свіжої сировини.
60% ікри – нелегального або сумнівного виробництва (фото: pixabay/AnnaSvist)
Різниця в ціні різних видах ікри пояснюється не відмінністю їх поживних і смакових властивостей (вони приблизно однакові), а насамперед складністю їх видобутку. Наприклад, чорна ікра дорожче червоної тільки через те, що її в природі менше. Осетрові важче видобуваються, і ікру вони можуть давати тільки в 10 років. А золотиста царська ікра (має янтарний колір) добувається з осетрових старше 60 років.
Ну і на закінчення статистика, яка повинна нас насторожувати. 60% ікри – нелегального або сумнівного виробництва. Тому постарайтеся скористатися вищесказаними радами і купувати дійсно якісний продукт.