"Бомба уповільненої дії": Супрун розповіла про шкоду солодощів
В. о. міністра охорони здоров'я порадила, яке солодке вживати
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, чим загрожує надмірне вживання цукру. Про це Супрун написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
Уляна Супрун попередила, що бажання поласувати чимось солодким після вечері, може призвести до ризику розвитку діабету і багатьох інших смертельних захворювань.
"З'їсти щось солодке - досить поширена примха після вечері. І якщо таке бажання виникає у вас постійно - будьте обережні, адже надмірна кількість цукру в раціоні може спрацювати як бомба сповільненої дії і зашкодити вашому здоров'ю. Комбінації цукру, білого борошна, масла і транс-жирів можна назвати своєрідним "діабетом на тарілці". Крім того, дослідження пов'язують ці інгредієнти з високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки і деяких видів раку", - написала Супрун.
Вона зазначила, що вживання цукру в складі звичайних продуктів, таких як фрукти, овочі та молочні продукти, необхідно для насичення організму енергією.
"Звичайно, ми споживаємо цукор у складі звичайних продуктів, в основному містять вуглеводи. У натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти. У їх складі він в основному існує у формі фруктози і лактози. Для організму вони важливі, адже наше тіло перетворює ці продукти повільно, а цукор в них забезпечує стійкої енергією наші клітини", - зазначила в. о. міністра.
Уляна Супрун пояснила, що небезпечний той цукор, який додають у продукти для того, щоб зробити їх солодше.
"Велику небезпеку для здоров'я мають додано цукру, тобто ті, які штучно додають в продукти, щоб зробити їх смачніше. Наприклад, у солодких газованих напоїв, ароматизованих йогуртів та більшості десертів - тістечок, тортів і печива", - розповіла Супрун повідомила, скільки потрібно організму вільного цукру за даними ВООЗ.
"ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають в середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок). Якщо ви активні протягом дня, і в цілому розумно споживати солодощі - ризики для здоров'я кардинально зменшуються. Однак не варто забувати, що цукор в смачних десертах - це в основному "порожні" калорії, які не принесуть вам ніякої користі. Тому краще зменшити кількість таких продуктів у своєму раціоні наскільки це можливо", - зазначила Супрун.
Скріншот фото (facebook.com/ulanasuprun)
Для тих, хто не може відмовитися від солодкого, в. о. міністра охорони здоров'я дала кілька рекомендацій.
"1.Готуйте власні десерти. Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими доданими цукрами і іншими домішками, тому при можливості готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використовувати менше масла і цукру, або ж додати до десерту більш корисні додатки, наприклад, сухофрукти або горіхи.
2. Контролюйте порції і кількість солодкого. Часто обмеження на улюблені продукти породжують ще більше бажання їх отримати. Тому рекомендації їсти десерт всього один раз в тиждень або в особливих випадках дуже часто не спрацьовують. Замість цього краще контролюйте розмір порції.
3. Відразу чітко визначайте порцію. Цей спосіб часто вартує великої кількості зусиль, адже здається важко залишити в спокої вже розпочату пачку печива. Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, просто відкладіть подалі всі залишки.
Пам'ятайте, найбезпечніший спосіб споживати солодке - вибрати найбільш корисну альтернативу. Чорний шоколад, горіхи, мед і сухофрукти можуть замінити шкідливі тістечка з кремом", - радить Супрун.
Скріншот поста (facebook.com/ulanasuprun)
До речі, Супрун розповіла українцям про симптоми страшної хвороби.
Відео: video.rbc.ua