Дослідники довели, що голодування може продовжувати життя
Американські вчені дізналися вплив низькокалорійної дієти на організм
Вчені з університету Вісконсіна в Медісоні та Національного інституту старіння з'ясували, що помірна низькокалорійна дієта здатна продовжувати життя людей. Такого висновку експерти дійшли, проаналізувавши результати двох досліджень на мавпах.
Стаття опублікована в журналі Nature Communications.
Обмеження калорійності їжі подовжує життя та зменшує ризик виникнення вікових захворювань у багатьох тварин (наприклад, у гризунів). Але як воно впливає на швидкість старіння приматів, до яких також відносяться Homo sapiens, - залишалося невідомим.
В кінці 1980-х років були запущені два великомасштабних дослідження впливу низькокалорійної дієти на макак-резусів (Macaca mulatta). Ці тварини є модельним організмом для вивчення процесу старіння людей. У таких мавп геном на 93 відсотки ідентичний людському. Також ряд анатомічних, фізіологічних та інших біологічних рис макак-резусів аналогічний таким у Homo sapiens.
Одне з досліджень за участі 76 мавп проводилося у Вісконсінському університеті. У другому 121 макаку вивчали фахівці одного з підрозділів Національного інституту старіння (NIA).
Вчені з різних центрів дійшли суперечливих висновків. Результати першого дослідження показали, що обмеження калорійності поліпшило стан організму та продовжило життя тваринам. Тим часом у NIA статистично значимого впливу дієти на тварин не зафіксували.
Щоб з'ясувати причини розходжень в результатах, фахівці провели додатковий аналіз даних, які були отримані в ході обох наукових робіт.
Виявилося, що дослідження відрізнялися одне від одного за кількома показниками. Наприклад, у NIA вивчали вплив дієти на молодих мавп, хоча обмеження калорійності вигідне для дорослих і літніх тварин. Крім цього розбіжності виявили в складі харчових продуктів. Макак-резусів у Вісконсінському університеті годували їжею з високим вмістом цукру, а тому мавпи, які одержували мало калорій, виявилися худішими, ніж тварини з контрольної групи.
Враховуючи відмінності, вчені дійшли висновку, що помірне обмеження калорій на 30 відсотків подовжує життя приматів (в середньому, на два роки у самців, і на шість — у самок). Також завдяки такій дієті знижується ризик виникнення раку і серцево-судинних захворювань.
На людях дослідження впливу низькокалорійної їжі не планується, проте вчені вважають, що результати аналізу допоможуть розробити дієти, що продовжують життя людям.