Названі продукти, які вбивають
Дослідники розповіли, від чого варто позбутися в щоденному раціоні
Більше половини смертей від хвороб серця, інсульту і діабету другого типу у розвинутих країнах пов'язані з неправильним харчуванням. Про це повідомляє Journal of the American Medical Association.
Вчені з Університету Тафтса з'ясували, що всього 10 видів їжі можуть істотно підвищити ризик смерті від перерахованих захворювань.
На першому місці виявилася сіль (9,5% смертей), на другому - червоне і перероблене м'ясо: бекон, ковбаси, сосиски (8% смертей), а на третьому - солодкі газовані напої (7,4% смертей).
Однак є й такі продукти, наявність яких корисна, а їх кількість у раціоні варто збільшити.
Повідомляється, що низьке споживання горіхів було пов'язане з 9% смертей від серцево-судинних захворювань і діабету із загальної вибірки. Нестаток риби, морепродуктів, цільних зерен, свіжих фруктів і овочів - з 6-8% смертей по кожному з пунктів.
"Хороша новина полягає в тому, що тепер ми розуміємо, на які моменти в дієті варто звернути увагу, щоб знизити ризик смерті від кардіометаболічних порушень", - зазначила дієтолог і епідеміолог, провідний автор дослідження Рената Міха.
Згідно з аналізом отриманих даних, правильне харчування (присутність в раціоні достатньої кількості корисних продуктів та обмеження шкідливих продуктів) в більшості випадків пов'язане з іншими здоровими звичками та способом життя.
Люди, які стежать за своїм раціоном, достатньо рухаються, сплять 6-8 годин на добу й ефективніше справляються зі стресовими перевантаженнями хворіють значно рідше.
За словами вчених, відмовлятися від улюблених продуктів в будь-якому випадку не доведеться. Проте необхідно ретельно стежити за кількістю, яку вживає людина.
До речі, українці пропонують встановити День тверезого Києва.