ua en ru

Названі п'ять кращих способів зміцнення імунітету в сезон грипу

Названі п'ять кращих способів зміцнення імунітету в сезон грипу Фото: Вітаміни (silazdorovya.ru)

Підтримка організму стає важливим завданням, коли застуда і віруси атакують

Медики проаналізували раціон харчування пацієнтів і запропонували п'ять дієвих методів, щоб підтримати імунітет в холодну пору року – під час епідемій грипу та вірусних захворювань.

Більше білка, вітамінів і антиоксидантів

Щоб імунна система працювала без збоїв, організму необхідні білки, вітаміни і мінеральні речовини. М'ясо повинно бути у вашому раціоні як мінімум через день. Корисні також бобові (квасоля, сочевиця, горох), які потрібно їсти пару разів на тиждень. Організм потребує також вітамін А, який перетворюється з бета-каротину, що міститься в жовтих і червоних овочах – моркві, гарбузі, болгарському перці. Також вітаміном А багаті печінка, яйця і вершкове масло, передає "домівка".

Не варто забувати і про селен, що має антиоксидантні властивості. Його джерело – бразильські горіхи (1-2 штуки в день), злаки і нирки. Вітамін С абсолютно необхідний. Всі знають, що його недолік легко поповнити лимонами і апельсинами, наприклад, але мало хто здогадується, що цитрусові можна замінити звичайним звичайним хріном!

Додайте прянощі

Перець та прянощі можуть стати вашими надійними друзями в справі зміцнення імунітету. Кориця і гвоздика, імбир і женьшень, китайський лимонник і ехінацея – додавайте їх в їжу і чай. Капсаїцин, що міститься в перці чилі, розслабляє кровоносні судини, схожим властивість мають каррі і куркума. Якщо немає можливості і інтересу до індійських прянощів, згадайте про "антибіотик для бідних", наш рідний часник. Лікарі вважають, що він стимулює імунну систему за рахунок збільшення числа білих кров'яних тілець.

Корисні кисломолочні продукти

Будь-який натуральний кисломолочний продукт обов'язковий до застосування в холодну пору року. В кефірі, йогурті, ряжанці містяться кальцій і вітамін D, які зміцнять ваш імунітет. А корисні бактерії приводять в порядок травний тракт.

Трохи вина

Хоча лікарі не рекомендують вживати алкоголь у розпал сезону застудних захворювань, вони не заперечують корисних властивостей червоного вина. Але – тільки сухого і тільки в кількості одного келиха на день, не більше! Червоне вино підтримує судини в тонусі, рекомендована доза – 50-100 грамів на день.

Менше цукру

Сто грамів цукру знижують здатність білих кров'яних тілець боротися з інфекціями протягом п'яти годин після вживання. Тобто цукерки, шоколадки і тортики - це, звичайно, смачно, але зовсім не корисно для вашого імунітету!

До речі, вчені назвали овоч, який бореться зі зморшками.