Корисний фрукт: вчені розповіли про незвичайні властивості грейпфрута
Грейпфрут здатний боротися з різними захворюваннями
Американські вчені провели дослідження, пов'язане з грейпфрутом і виявили нові корисні якості фруктів. Про це йдеться в статті HealthyStyle.
Грейпфрут – корисний фрукт і це відомо давно. Найчастіше його рекомендують вживати тим, хто хоче схуднути, так як грейпфрут сприяє прискореному метаболізму.
Крім того, грейпфрут багатий на каротиноїди. У ньому містяться лікопини і бета-каротин, які допомагають у боротьбі з різними захворюваннями.
В 100 грамах цього фрукта 42 ккал, але при цьому в них міститься 31 мг вітаміну С, що становить 50% від добової потреби організму. Також в 100 грамах цього фрукта 1 г білка, 13 мкг фолієвої кислоти, 135 мг калію, 22 мг кальцію, 9 мг магнію, 2 г клітковини. Ще грейпфрут багатий на вітаміни В1 і В6.
Дослідження, яке нещодавно провели в Дослідницькому центрі лікувального харчування в клініці Скріппса в Сан-Дієго, показало, що люди, які щодня вживали сік грейпфрута або їли сам фрукт, обов'язково втрачали у вазі.
Для експерименту запросили 90 добровольців і поділили їх на три групи. Перша їла половинку грейпфрута тричі на день, перед кожним прийомом їжі. Друга – пила тільки сік. Третя група корисний фрукт не вживала ні в якому вигляді.
Протягом перших 12 тижнів, учасники першої та другої групи втрачали в середньому по 1,5 кг. Учасники третьої залишилися в попередній вазі.
Крім того, учасники перших двох груп показали нижчий рівень інсуліну в крові. Виявилося, що постійне вживання грейпфрута здатне впливати на організм майже також, як протидіабетичний засіб метформін.
Але і це не все. Завдяки тому, що при вживанні грейпфрута організм стає більш чутливим до інсуліну, він автоматично починає контролювати рівень цукру в крові, що сприяє контролю над апетитом.
Ще дослідження показало, що ті, хто регулярно вживав грейпфрут, позбавилися від проблем з травленням. Ці фрукти допомагають підтримувати жовчоутворення, а клітковина, що міститься в ньому, покращує процеси травлення.
Колеги американських вчених з Єврейського університету в Єрусалимі провели дослідження і встановили, що регулярне вживання грейпфрута допомагає виводити з організму холестерин.
"Вживання лише одного червоного грейпфрута щодня протягом 30 днів знижує ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) на 20,3% і тригліцеридів — на 17,2%. Вживання тих же доз жовтого грейпфрута знижує ЛПНЩ на 10,7%, тригліцеридів — на 5,6 %", - стверджують вчені.
Ще цей фрукт надзвичайно корисний для серцево-судинної системи, так як він знижує рівень тригліцеридів.
А завдяки значній кількості вітаміну С та інших антиоксидантів, грейпфрут знижує ризик утворення каменів в нирках і печінці і ефективний для профілактики вірусу гепатиту С.
Єдине, про що попереджають дослідники, це про те, що грейпфрут здатний взаємодіяти з деякими ліками. Зареєстровані випадки серйозних наслідків. Тому, перш ніж включити грейпфрут в свій щоденний раціон, проконсультуйтеся з вашим лікарем.
До речі, вчені повідомили, чому "совам" не можна працювати вранці.
Рекомендуємо подивитись: Їстівні квіти
Відео: video.rbc.ua