Фахівці назвали два найнебезпечніших продукту
Вчений рекомендує не вживати марципани і мигдаль
Хімік з Великобританії Катрін Харкап назвала два найбільш небезпечні продукти для святкового столу.
Про це повідомляє The Guardian.
Першим надзвичайно небезпечним продуктом спеціаліст назвала марципан. Він являє собою суміш цукрового сиропу (або пудри) та подрібненого в борошно мигдалю.
Останній інгредієнт марципана містить амігдалін. При попаданні в кишечник він перетвориться в ціаністий водень – отруйну рідину, яка швидко всмоктується в кров.
Якщо вірити думці експерта, то гіркий мигдаль є найбільш небезпечним, і краще готувати марципан з солодкого аналога. Серйозне отруєння (аж до летального результату) може відбутися, якщо з'їсти правління близько 30 кілограмів марципана.
Британський хімік радить максимально обмежити вживання ласощів з мигдалю. До речі, щоб отримати користь з цього горіха, дієтологи рекомендують з'їдати їх не більше однієї жмені в день.
Другим найбільш небезпечним продуктом назвали мускатний горіх. У ньому міститься міристицин, який має галюциногенні властивості. Тому надмірне вживання мускатного горіха може викликати нудоту, спровокувати тахікардію та порушення зору.
Катрін Харкап впевнена, що до негативних наслідків для здоров'я може призвести вживання, навіть, одного ядра горіха.
Також фахівець рекомендувала бути обережніше з такою популярною у Великобританії прикрасою для різдвяного столу як омела. Ця вічнозелена рослина, на думку хіміка, - паразит, що містить форатоксин, який здатний викликати сонливість, нудоту та, навіть, судоми.
До речі, лікарі назвали головні причини, щоб їсти шоколад кожен день.