Свиняче сало виявилося здатним підтримувати імунітет під час зимових холодів
Звичне свиняче сало дієтологи вважають їжею холодної пори часу року, адже коли на вулиці мороз, наше тіло сильніше потребу в паливі. І хоча ви не зустрінете цей продукт в жодному дієтичному меню, його користь починається на клітинному рівні, наполягає ресурс Headinsider.
За оцінкою співробітника Хайфського університету (Ізраїль) Світлани Шалаєвої, з'ївши шматочок сала, ви отримуєте прискорення обмінних процесів усередині клітин, поліпшення функцій міжклітинних мембран, більш эффективу їх роботу. А разом з жирними кислотами, що містяться в салі, вітаміни А, D, Е помітно покращують стан шкіри і колір обличчя. Ще один вітамін F – служить вірним захисником кровоносних судин.
З'їсти скибочку сала в сезон застуд – значить допомогти організму в зміцненні імунітету, адже міститься в продукті арахідонова кислота захищає організм від вірусів.
Ще один стереотип, який варто зламати – почніть використовувати сало для розігрівання їжі. Дієтологи впевнені, що це набагато корисніше, ніж готувати на рослинному маслі, з якого при нагріванні починають виділятися токсичні альдегіди. Надлишок цих сполук збільшує ризик розвитку серцевих і онкологічних хвороб.
До того ж виявилося, що навіть наявність холестерину не робить сало шкідливим (зрозуміло, якщо ви їсте його в розумних кількостях). Цьому є просте пояснення: підшкірний жир також багатий на лецитин (комплексом фосфоліпідів), якого тут більше, ніж холестерину. Жироподібна речовина утримує холестерин в розчиненому вигляді, перешкоджаючи його відкладенню на стінках судин, а заодно допомагає вітамінам краще засвоюватися. Правда, це стосується тільки свіжого сала — білого, з рожевим відтінком.
Нагадаємо, раніше дієтолог розповіла про інших корисних властивостях українського народного делікатесу.