"Цілий букет хвороб": дієтолог розповіла про вражаючі наслідки від солодощів і цукру

"Цілий букет хвороб": дієтолог розповіла про вражаючі наслідки від солодощів і цукру
Фото: Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська (facebook.com/O.Skytalinska)

Наша любов до солодощів виливається у величезні проблеми, стверджує відома дієтолог Оксана Скиталінська

Більшість із нас звикла до солодощів як до продукту, який із дитинства є у нашому раціоні, і в цьому багато хто зовсім не бачить жодної проблеми. Проте постійне вживання цукровмыстких продуктів призводить до серйозних і навіть дуже загрозливих наслідків. Про це відома лікар-дієтолог, спеціаліст із анти-ейдж харчування Оксана Скиталінська розповіла у одному зі своїх прямих включень на Facebook.

За її словами, наша любов до солодкого часто обертається тяжкими наслідками і цілим букетом хвороб. Приміром, це загрожує прискореним старінням, вкороченою тривалістю життя, цукровим діабетом, атеросклерозом, інсультами, інфарктами і навіть сліпотою.

"До цього всього призводить наша любов до солодощів. Цим загрожує любов до солодких соків, солодких хлібців, солодких перекусів, снеків і всіх тих приємностей, які багато хто собі часто дозволяє", - підкреслила дієтолог.

Постійне бажання з'їсти солодке – загрозлива ознака

Оксана Скиталінська радить дуже ретельно слідкувати за тим, що ми кладемо собі у тарілку.

"Треба звертати увагу на те, що ми їмо кожного дня. Тому що коли будемо робити собі поблажки у вигляді тістечок, наполеонів, то нічого не зміниться. Одна з моїх пацієнток має вагу 96 кілограмів. Вона сказала: "Але ж можна я собі дозволю раз на тиждень з'їсти тістечко?". Ні, цього робити не треба. Бо коли у вас вага більше 90 кілограмів – перше, що треба зробити, це знизити масу тіла", - закликає лікар.

Інсулінорезистентність – це дуже грізний симптом, який зявляється у більшості людей. І це – не перебільшення, додає вона.

"На жаль, кожна друга людина має ті чи інші форми інсулінорезистентності. Перші кроки до цього виникають ще тоді, коли ми даємо своїм діткам солоденькі кашки, коли купуємо їм солодкі соки з трубочками, коли дітки наїдаються із пакуночків, які їм приносять Діди Морози і Снігуроньки на свята. Ще тоді все починає вести до інсулінорезистентності", - пояснює Оксана Скиталінська.

"Цілий букет хвороб": дієтолог розповіла про вражаючі наслідки від солодощів і цукру

Фото: "Від цукру варто відмовитись усім людям" - Оксана Скиталінська (facebook.com/O.Skytalinska)

Вона додає: кожного разу, коли ми їмо солодку їжу, білий хліб, розварений рис, п’ємо нектари, то у нас дуже швидко, практично миттєво, піднімається рівень глюкози у крові, а також - рівень інсуліну.

"Звісно, ми можемо при цьому нічого не відчувати, бо больові рецептори нам ніяк не повідомляють про проблему. Перші ознаки, що щось не так, що ми стали на шлях хвороб, діабету і скороченої тривалості життя – те, що вам ввесь час хочеться солодкого. Коли ви не можете наїстися, коли ввечері у вас настає так званий "нічний жор". Багато хто каже, що це нормально. Вважаючи при цьому, що їжа є антидепресантом. Але, з іншого боку, коли ви їсте і не наїдаєтесь, коли вам постійно хочеться солодкого, це дуже серйозна ознака", - застерігла лікар під час прямого ефіру.

Коли вже є така ознака, то треба зрозуміти: на цьому із вживанням солодкого треба негайно зупинитися. Це значить, що солодощі треба перестати їсти зовсім, каже вона.

"Та це не означає, що у нашому раціоні зовсім не має бути солодкого. Бо є фрукти, овочі, є шоколад. І життя саме по собі є солодким", - пояснює лікар.

Пакет соку і пластівці на сніданок – зовсім не збалансоване харчування

Оксана Скиталінська пояснює: щоразу, коли ми їмо солодку їжу, то у крові різко піднімається і потім так само різко падає рівень інсуліну.

"Ми звикли бачити у американських фільмах, як люди випили пакет фруктового соку, зїли пластівців і побігли на роботу. Але це зовсім не збалансоване харчування, і в тій же Америці цукровий діабет просто зашкалює! Це неймовірно грізна хвороба, яка веде до безлічі страшних наслідків: втрати зору, втрати чутливості у кінцівках, дуже сильного болю в кінцівках – так звана діабетична ангіопатія. А далі - гангрена, втрата кінцівок", - застерігає лікар.

Коли їмо солодощі з дня на день, коли годуємо дітей солодкими цукерками, солокими компотами, тому що "мозку потрібна глюкоза", то з часом у дитини зявляється дуже серйозна залежність від цукру.

"Тоді у студентські роки людина уже спокійно купує собі солодкі напої, які всюди рекламуються, купує солодощі. Ми також закриваємо на це очі, бо для нас це звичні речі. Але потім починається найгірше: наші клітини стають нечутливими до інсуліну, який приносить їм цю глюкозу. А потім – ще гірше: у нас вже просто не вистачає цих рецепторів, і починається парадоксальна ситуація: ми зїли солодке, глюкози у крові циркулює багато, але потрапити у клітини вона не може. Тоді наша підшлункова залоза виробляє все більше і більше інсуліну", - пояснила лікар-дієтолог.

"Цілий букет хвороб": дієтолог розповіла про вражаючі наслідки від солодощів і цукруФото:  Навіть коли рівень глюкози у крові нормальний, це не значить, що проблем зі здоровям від вживання цукру немає (pixabay.com/stevepb)

При цьому навіть коли ми здаємо аналіз крові і бачимо, що із рівнем цукру все нормально, це не значить, що загрозливого стану немає. Навіть при нормальному рівні цукру може порушуватися холестериновий обмін.

Виключити з раціону "прості" вуглеводи

Перша ознака, що щось не так – це високий рівень ліпопротеїдів низької щільності, які в народі називають "поганим" холестерином, каже лікар.

"Якщо за результатом аналізу крові також росте рівень тригліцеридів, а при цьому рівень цукру нормальний, це значить, ви стали вже на другу (і дуже серйозну) стадію інсулінорезистентності. А якщо ще й у аналізі крові рівень інсуліну буде високим, то картина дуже сумна", - підкреслює Оксана Скиталінська.

Що робити в такій ситуації? Найперше треба виключити із раціону всі так звані прості вуглеводи. Не дозволяти собі вживати прості вуглеводи ні на свята, ні у вихідні, радить лікар.

"Зараз не існує ніяких ліків, які могли б інсулінорезистентність побороти, тому треба змусити організм відвикати від солодкого самим. Якщо підвищена маса тіла, то її треба знижувати", - каже вона.

"Кращий фрукт – це овоч"

Ви не впевнені, що точно маєте надлишкову вагу? Визначити це дуже просто.

"Беремо стрічку і міряємо нашу талію. Якщо у жінок вона більша за 88 сантиметрів, а у чоловіків – більше за 102 сантиметри, це означає, що ситуація вже сумна, і зайвої ваги вам треба позбавлятися. Але не голодуванням", - каже Оксана Скиталінська.

Є багато різних способів, як можна підвищити чутливість до інсуліну. По-перше, має бути збалансоване (білки, жири, вуглеводи) харчування продуктами, які мають низький глікемічний індекс. Також треба їсти тричі на день і відмовитись від перекусів. Оксана Скиталінська пояснює детальніше, що значить, коли харчі мають низький глікемічний індекс.

"Всі вуглеводи, які ми споживаємо – мають бути не у вигляді солодощів, а у вигляді овочів і зернових. Треба виключити увесь цукор, всі солодкі соки, всі протерті із цукром ягоди, всі компоти. Ніякого доданого цукру у нашому раціоні не повинно бути. Увесь цей цукор замінюємо на овочі. Не дарма кажуть: кращий фрукт – це овоч", - пояснює лікар.

"Цілий букет хвороб": дієтолог розповіла про вражаючі наслідки від солодощів і цукруФото: Фрукти можна їсти у поєднанні з насінням льону або кисломолочним напоєм (pixabay.com - Pezibear)

Наприклад, морква, капуста, буряк мають низький глікемічний індекс. Чим нижчим є цей індекс, тим продукти корисніші.

"Особливо корисні сирі і цілі овочі. Коли ми варимо, подрібнюємо і перетираємо овочі, їх глікемічний індекс підвищується. М'ясо, риба, птиця і яйця мають низький глікемічний індекс. Також - практично всі ягоди. І зернові, якщо їх проварити. Саме із цих продуктів має складатися наш раціон".

Якщо ми вживаємо ці продукти, їх потрібно ще правильно готувати, додає лікар. Наприклад, якщо овоч запечений або зварений цілком, а не подрібненим, то його глікемічний індекс буде нижчим. Відповідно, овоч принесе більше користі. А якщо до нього додати ще жири і трошки білка, то користі стане ще більше.

Відмовитись від перекусів і харчуватися тричі на день

"Таке розрекламоване і поширене явище як часті перекуси нам ні в якому разі не потрібне. Бо щоразу при прийомі їжі у нас піднімається рівень інсуліну. І чим частіше ми стимулюємо підшлункову і вироблення інсуліну, тим більше його буде у нас у крові. Коли інсуліну у крові багато, то він викликає дуже негативні наслідки", - підкреслює лікар.

Харчуватись потрібно тричі на день, без перекусів. Виключення становлять пацієнти після операцій або вагітні. Тобто люди, яким потрібне  інтенсивне харчування. Всім іншим треба їсти не більше ніж тричі на день, каже Скиталінська.

"Які солодощі можна їсти? Можна було б сказати, що ніяких. Але це дуже складно зробити, - пояснює вона. - Тому можна  вибирати різні фрукти і ягоди. Багато людей бояться з'їсти банан. Але ці, та й інші фрукти мають надзвичайно цінний компонент – клітковину. Вона затримує підвищення рівня глюкози і, відповідно, інсуліну. Сухофрукти корисні, але їх треба вживати помірно, бо виробники дуже часто їх підсолоджують. Добре їсти їх не самостійно. А, наприклад, з  насінням льону, кисломолочним напоєм".

"Цілий букет хвороб": дієтолог розповіла про вражаючі наслідки від солодощів і цукруФото: Замість штучних солодощів і пакетованих соків варто вживати фрукти, але у обмеженій кількості (pixabay.com/KMARJA)

При цьому фруктів у раціоні не має бути дуже багато, бо вони також містять цукор.

"Один  банан, один апельсин, одне яблуко - цього буде достатньо, щоб покрити потребу у глюкозі. Не треба більше фруктів. Коли вам хочеться солодкого – беріть ягоди. Тоді ви "вб'єте двох зайців": по-перше, це будуть для вас солодощі, а по-друге, ягоди мають надзвичайно багато поліфенолів. Це речовини, які захищають наші судини".

За словами Оксани Скиталінської, інсулін має для судин надзвичайно руйнівну силу. Особливо згубно він діє на найдрібніші судинки – капіляри. Під дією інсуліну судини поступово запалюються, підвищується ризик утворення і прилипання до них тромбів, утворення на стінках судин холестеринових бляшок.

Побільше фізичної активності

Також організму необхідна щоденна фізична активність, каже лікар-дієтолог.

"Кросівки – один із засобів, який допомагає нам уникнути цукрового діабету. Чому? Тому що кожного разу, коли ми йдемо гуляти і починаємо бігати й  стрибати, у нас підвищується чутливість рецепторів до інсуліну приблизно на 40%. Це неймовірно висока цифра. Якщо вам не хочеться виходити на вулицю, подумайте про те, що мільйони людей позбавлені такої можливості, коли через якусь хворобу перебувають у ліжку і не можуть рухатись", - розповідає у своєму ефірі Оксана Скиталінська.

Часто звучить думка про те, що людям треба час від часу відпочивати від фізичної активності.

"Але наша еволюційна природа така, що нам потрібно рухатись постійно. Завдяки руху наші предки вижили. Це значить, що нам треба рухатись так само багато, як рухалися вони. А якщо врахувати, що багато хто з нас має шкідливі звички, то в таких випадках рухатись потрібно ще більше", - підкреслює лікар.

Ніколи не пізно стати на шлях здоров'я і ніколи не мати діабету та позбавитись інсулінорезистентності, прожити життя активно і яскраво, підбиває підсумок Оксана Скиталінська.

Нагадаємо, раніше у ексклюзивному інтерв'ю для Styler Оксана Скиталінська розвіяла популярні міфи навколо продуктів, харчування і "швидких" дієт.

On Top
Продовжуючи переглядати www.rbc.ua, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся з Політикою конфіденційності
Пропустити Погоджуюся