Вчені розповіли, що тости і картоплю можуть викликати рак
Фахівці рекомендують не зловживати смаженими продуктами
Вчені не рекомендують прожарювати тости і картоплю до утворення коричневої скоринки. Про це попереджають Експерти Агентства з харчових стандартів (FSA) Великобританії. Справа в тому, що при тривалій смаженні з цих продуктів виробляється акриламід, який може викликати рак, передає BBC.
Найбільш високі рівні вмісту акриламіду були зафіксовані в продуктах з високим вмістом крохмалю (хліб, картопля, крупи, пироги, кава), які готувалися при температурі понад + 120 градусів Цельсія.
Якщо хліб підсмажується в тостері, то чим темніше колір його кірки, тим більше у тості акриламіду, попереджають вчені.
Досліди на тваринах показали, що акриламід пошкоджує ДНК і викликає ракові пухлини, проте учені поки не можуть з упевненістю сказати, що на людину ця речовина має аналогічне вплив.
При цьому фахівці FSA побоюються, що в середньому сучасна людина споживає занадто велику кількість акриламіду, і рекомендують дотримуватися здорової дієти.
Як раніше писав Styler, сенсаційне відкриття українки допоможе лікувати рак.