М'ясний кошик українця: на скільки подорожчала м'ясна продукція
Експерт порівняв вартість м'ясних продуктів у 2018 і 2017 роках
М'ясна продукція в Україні в середньому подорожчала на 40%. Найбільше в ціні виросло сало. Про це повідомив аграрний експерт, голова Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.
"За рік індекс м'ясного кошика виріс на 40% Експерти Української Асоціації постачальників торговельних мереж порахували зростання вартості м'ясного кошику українця за рік на підставі даних державної статистики. І лише куряче філе було пораховано за даними Асоціації, оскільки до державного моніторингу воно було додано з січня цього року", - зазначив спеціаліст.
"Всі види м'яса подорожчали за рік від 29% до 80%", – написав він.
Експерт розповів, наскільки за рік змінилися ціни в процентному співвідношенні:
- сало стало дорожче на 80%;
- свинина – на 55%;
- варена ковбаса – на 34%;
- курка (тушка) – на 31%;
- філе курки – на 30%;
- яловичина – на 29%.
"У порівнянні з минулим роком свинина додала в ціні 39грн. за кілограм, сало - 32 грн., яловичина - 26 грн., ковбаса варена і філе курки - за 21 грн., а тушка курки - 13 грн", - зазначив Дорошенко.
За його словами, кілограм сала в Україні в середньому коштує 72 грн., свинини – 110 грн., яловичини – 117 грн, тушка курки – 55 грн, а куряче філе – 92 грн. Варена ковбаса, за його даними, в середньому коштує 83 грн за кілограм.
Проте в коментарях відзначили, що в Києві дешевше, ніж за 100 грн, кілограм сала не купити.
"Соромлюсь запитати, а де це сало можна купити за 72 гривні? Вчора особисто купував, дешевше 100 грн немає, середня ціна 100 - 120 грн! До речі, вже ніби як з півроку воно стартує від 100 гривень", - написали під публікацією експерта.
"В Яготині вчора брали за 100 грн. За 80 теж було, але жахливе - один жир, а краще - 120 грн", - додали в мережі.
Аналітик додав, що в січні 2018 року вартість "м'ясного кошика" в Україні склала 529 грн, а в 2017 році її вартість не перевищувала 377 гривень. У "кошик" входять види м'яса і ковбасних виробів, що підлягають державному моніторингу: свинина, яловичина, сало, куряча тушка і філе, а також варена ковбаса першого сорту.
Скріншот поста (facebook.com/Олексій_Дорошенко)
Скріншот коментарів (facebook.com/Олексій_Дорошенко)
Раніше стало відомо, які продукти в Україні подорожчали найбільше.