По калорійності і упаковці розробники сухпаїв перейняли досвід західних країн, але в питанні асортименту страв врахували особливості національної кухні
Кабінет міністрів підтримав зміни, що передбачають нові норми харчування бійців Збройних сил України у польових умовах. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив міністр оборони Степан Полторак.
"Перш за все ці норми та технічні умови були розроблені для покращення якості харчування військовослужбовців, які перебувають в АТО та в польових умовах і не мають можливості готувати гарячу їжу. Так, цією постановою вводиться нова норма харчування №15, - добовий польовий набір продуктів з калорійністю 3500 Ккал, що є покращеною альтернативою існуючого сухпайку", - зазначив він.
Полторак підкреслив, що раціон військовослужбовців тепер буде включати також сухофрукти, шоколад і каву.
"Вперше використовується ретор-пакет та безполуменевий нагрівач їжі. Завдяки новим технологіям пакування, військовослужбовці отримують можливість харчуватися першими та другими стравами без використання термічної обробки", - додав міністр.
При цьому, за його словами, додаткових бюджетних вливань нововведення не вимагає.
"Хочу зазначити, що нововедення не потребують додаткового фінансування із держбюджету: на закупівлю нових сухпаїв цього року ми знайшли кошти з бюджету шляхом перерозподілу, а в пропозиціях до бюджету-2017 передбачили та врахували дану статтю витрат", - резюмував Полторак.
Раніше екс-боєць АТО розхвалив новий сухий пайок для українських військових.