ua en ru

Великдень 2018: як в Карпатах освячують продукти за давнім гуцульським звичаєм

Великдень 2018: як в Карпатах освячують продукти за давнім гуцульським звичаєм Фото: facebook.com life.ko.net.ua

Люди досі дотримуються традицій предків

Великдень в Карпатах проходить по давньому гуцульському звичаєм. Про нього пише газета "Експрес".

Місцеві жителі святять продукти в пасковцях, які виготовляють з ялинових і сливових дощок. Для цього беруть 15-20 сухих дощок і складають їх вертикально до круглого дну.

"На ці дощечки накладаємо дерев'яні обручі з ясена. Далі витісував кришку, якою накривають пасковець, а до боків прикріплюємо ручки. Після бочонок для паски випалюваною симетричними візерунками - колами, квіточками, ромбами, зигзагами. Такі пасковци служитимуть сто років", - розповів майстер Іван Тікалюк.

Великдень 2018: як в Карпатах освячують продукти за давнім гуцульським звичаєм

Фото: Пасковець (mi100.info)

За словами етнографа Миколи Кавацюка, люди дуже оригінально укладають продукти в пасковци.

"На дно ставлять порізану паску, яку буде є худоба. Далі вертикально з боків складають ковбаски, сир - будз, а також сало. Всередину кладуть писанки, варені яйця без шкаралупи, маленький бочонок - ракву - з маслом, пляшечку з водою, хрін, часник, а зверху - сіль, насипану в невелику сільничку, яку колись накривали шматочками полотна, а нині - папером або харчовою плівкою. Пасковець накривають кришкою і несуть святити ", - розповів він.

До речі, українцям розповіли, що класти в кошик на освячення.

Найбільш незвичні великодні традиції світу (відео: STYLER.rbc.ua)