Великдень 2018: як в Карпатах освячують продукти за давнім гуцульським звичаєм
Люди досі дотримуються традицій предків
Великдень в Карпатах проходить по давньому гуцульському звичаєм. Про нього пише газета "Експрес".
Місцеві жителі святять продукти в пасковцях, які виготовляють з ялинових і сливових дощок. Для цього беруть 15-20 сухих дощок і складають їх вертикально до круглого дну.
"На ці дощечки накладаємо дерев'яні обручі з ясена. Далі витісував кришку, якою накривають пасковець, а до боків прикріплюємо ручки. Після бочонок для паски випалюваною симетричними візерунками - колами, квіточками, ромбами, зигзагами. Такі пасковци служитимуть сто років", - розповів майстер Іван Тікалюк.
Фото: Пасковець (mi100.info)
За словами етнографа Миколи Кавацюка, люди дуже оригінально укладають продукти в пасковци.
"На дно ставлять порізану паску, яку буде є худоба. Далі вертикально з боків складають ковбаски, сир - будз, а також сало. Всередину кладуть писанки, варені яйця без шкаралупи, маленький бочонок - ракву - з маслом, пляшечку з водою, хрін, часник, а зверху - сіль, насипану в невелику сільничку, яку колись накривали шматочками полотна, а нині - папером або харчовою плівкою. Пасковець накривають кришкою і несуть святити ", - розповів він.
До речі, українцям розповіли, що класти в кошик на освячення.
Найбільш незвичні великодні традиції світу (відео: STYLER.rbc.ua)