ua en ru

Подорожник-трава - вилікує всі рани і не тільки

Подорожник-трава - вилікує всі рани і не тільки Подорожник має яскраво виражену протизапальну і ранозагоювальну дію

Ще з дитинства ми знаємо про цілющі властивості подорожника. Обдер коліно влітку - зірви листок подорожника, потри його, щоб виступив сік, і приклади до рани. Однак у подорожника є й інші лікувальні можливості.

Назва цієї рослини підказує, де його можна знайти: при дорозі. А ще воно може виручити всіх, хто знаходиться в дорозі - тобто, в дорозі. Адже основне, чим знаменитий подорожник - корисні властивості цієї лікарської рослини.

Подорожник: корисні властивості рослини

Ця рослина відноситься до одного з найбільш поширених сімейств з трав, що ростуть в північних широтах Європи та Азії. Він може виростати з тріщин тротуарів і втрамбованих доріг, на більшості газонів, культивованих ділянках або на пустирях, і навіть в тих місцях, де недостатньо сонця. Мало того, що подорожник є в достатку скрізь, так він ще і не дарма там присутній.

Існує стара приказка, що рослини ростуть там, де вони найбільше потрібні. У випадку з подорожником ясно, що це рослина дуже потрібно в тих місцях, де люди віддалені від дому і не особливо захищені - при дорозі. Але людство сьогодні постійно в дорозі, живе дорогами, страждаючи від багатьох хвороб, у лікуванні яких і може допомогти це рослина.

Подорожник-трава - вилікує всі рани і не тільки

Подорожник - це багаторічна трав'яниста рослина, що досягає близько 10 см у висоту. З травня по вересень воно утворює щільні, тонкі, 3 - і навіть 30-сантиметрові квітучі шипи з помітними жовтими тичинками.

Є два типи подорожника: подорожник звичайний і вузьколистий подорожник, у якого більш вузькі листя з жорсткими прожилками, які поділяють його на кілька ребер. А взагалі ці рослини є майже всюди в середньоєвропейської смузі і навіть в Азії.

Природно, основне, чим корисний подорожник, - це його потужні цілющі властивості. Тому в народній та офіційній медицині його дуже широко використовують.

Так, листя і сік подорожника широко застосовуються в припарках і настоянки для загоєння ран, лікування сонячних опіків, укусів комах, зміїних укусів, отруєнь отрутами, наривів, висипу, опіків, пухирів і порізів. Крім того листя нагріваються і накладаються на місця, де є розпухлі суглоби, біль у м'язах, розтягнення зв'язок або інші болі. Подорожник також використовується протягом багатьох століть в лікуванні ангіни, кашлю, бронхіту, туберкульозу та виразки в порожнині рота. Цікаво, що у багатьох країнах світу листя подорожника - це народний засіб для лікування раку.

Подорожник може стати незамінним в домашній аптечці

Медичні дослідження показали, що подорожник має протизапальну дію, а також дуже багатим на танін. Цей компонент сприяє з'єднанню тканин рваних і різаних ран, а тому допомагає зупинити кровотечу. Багато в подорожнику і алантоїну - речовини, яка сприяє загоєнню пошкоджених клітин шкіри.

Більш поглиблені дослідження можливостей подорожника дозволили виявити, що він також здатний знизити кров'яний тиск. Також широко використовуються корисні властивості насіння подорожника, наприклад, як природного проносного, що пояснюється високим вмістом у них клітковини. Крім того насіння рослини можуть знизити рівень холестерину в крові.

Чай, зроблений з листя і насіння подорожника, використовується для лікування діареї, дизентерії, гельмінтів і кровотечі слизових оболонок. Коріння рекомендують вживати для зняття головного і зубного болю, а також лікування кровоточивості ясен. У косметології чай подорожника використовують в якості ополіскувача для профілактики появи лупи.

Примітно, що подорожник популярний навіть як продукт харчування. Адже, виявляється, з листя і насіння цієї рослини готують багато цікаві страви. Хоча, справедливості заради варто помітити, що вживають їх переважно в медичних цілях.

Цей звичайний на перший погляд, бур'ян відрізняється набагато більш цінними поживними властивостями, ніж більшість зелені, яку, як правило, прийнято активно вживати в їжу. Так, сирі молоді листки подорожника вживають у їжу в салатах і бутербродах. Однак, оскільки з часом рослина старіє, воно стає волокнистим і досить жорстким. Тому іноді його з'їсти без додаткового приготування просто неможливо.

У кулінарії листя подорожника подрібнюють, що тільки покращує їх смакові якості і дозволяє видалити деякі з найбільш жорстких волокон. Багатьом смак цієї зелені нагадує швейцарський мангольд.

На додаток до цього, насіння подорожника сушать і подрібнюють, а потім використовують їх в якості борошна в приготуванні хліба або млинців. Це відмінний спосіб заощадити гроші на продукти і збагатити організм безліччю поживних речовин. Адже подорожник багатий магнієм, вітамінами А, С і К, а також особливо цінною прийнятній для людських органів травлення клітковиною.

Ось вам і "звичайний бур'ян", який може запропонувати людині дуже багато корисного, особливо в домашній аптечці.