ua en ru

Стало відомо, які продукти в Україні подорожчали найбільше

Стало відомо, які продукти в Україні подорожчали найбільше Фото: Продукти (dpchas.com.ua)

Експерт назвав топ-5 в рейтингу дорогої їжі

В Україні продовжують зростати ціни на товари і послуги. За підсумками січня 2018 року з продуктів харчування найбільше подорожчало сало. Про це розповів аграрний експерт, директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає "Сегодня".

Він назвав топ-5 продуктів, які найбільше подорожчали в гривнях та у відсотках.

У гривневому еквіваленті до топ-5 увійшли: сало, яловичина, філе курки, тушка курки і яйця.

"В грошах найбільше подорожчало сало - на 3,5 грн/кг, або до 110 грн/кг. Далі йдуть яловичина - на 2,8 грн/кг (до 117 грн), філе курки - на 2 грн (до 91,5 грн/кг), далі яйця і тушка курки (+1 грн за десяток кіло)", - розповів Дорошенко.

У відсотковому співвідношенні найбільше подорожчали: капуста, буряк, морква, картопля і пшоно.

"Лідером є капуста з 14%. Її середня ціна становить майже 5 грн/кг, Буряк виріс в ціні на 13%, а його середня ціна в Україні становить 7 грн/кг. Третє, четверте і п'яте місце теж розділили овочі "борщового набору" – морква і картопля, а також пшоно, які подорожчали на 7%. Тепер середня ціна моркви – 7,2 грн, картоплі – 6,4 грн, а пшона – 16 грн/кг", – зазначив експерт.

Він додав, що в лютому очікується зростання цін на вершкове масло, борошно і цукор – від 0,5 до 1 грн/кг.

До речі, у Тернополі жінка купила в кіоску хліб з "білковою начинкою".