Стало відомо, які продукти харчування можуть подорожчати
Українці у порівнянні з жителями інших країн Європи платять за продукти харчування більшу частину своїх доходів, при тому, що ціни на більшість продуктів в нашій країні нижчі. Про це повідомили фахівці Економічного дискусійного клубу (ЕДК), передає "Сегодня".
Причиною такої невідповідності є зарплати українців, які залишаються одними з найнижчих в Європі, при цьому вартість продуктового кошика в Україні поступово наближається до середньоєвропейської.
Так, наприклад, молоко в українських магазинах вже дорожче, ніж у поляків і білорусів, і всього вдвічі дешевше, ніж у французів. А середня зарплата в Україні складає 18% від середніх заробітків у Польщі, 7,5% – від заробітків у Франції і 62% – в Білорусі. Ціни на курятину практично такі ж, як у сусідніх країнах, хоча в 2,8 рази нижче, ніж у Франції.
"І поки тільки овочі та яблука у нас коштують набагато менше, ніж за кордоном", - зазначили у виданні.
На думку експертів ЕДК, наші ціни у співвідношенні з зарплатами завищені.
Інфографіка (segodnya.ua)
"Показником того, що у нас найвищі ціни по відношенню до зарплат, є те, що українська сім'я зараз витрачає на харчування 57% місячного доходу, білоруська – 38%, а середньоєвропейська – всього 14-18%, – зазначив виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин.
"Відомо, що країни з аграрними та сировинними економіками, до яких належить і Україна, багатими не бувають, оскільки їх продукція відрізняється низькою доданою вартістю. Без розвитку високих технологій говорити про ріст заробітків до європейського рівня не доводиться", - додав він.
На думку Пендзина, зростання цін в останні роки відбувалося тому, що після підписання Асоціації з ЄС був порушений паритет між низькими зарплатами і цінами на енергоносії, послуги ЖКГ, які дотуються за рахунок держави, а також було скасовано держрегулювання на соціальні продукти.
Він переконаний, що повертати держрегулювання цін на їжу і знижувати тарифи на комунальні послуги не має сенсу, однак для сімей з низьким рівнем доходів потрібно ввести цільові грошові виплати на придбання соціальних продуктів харчування.
"Це можуть бути платіжні картки, за допомогою яких можна буде купити такі продукти", - зазначили у виданні.
Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в свою чергу зробив прогноз, згідно з яким ціни на харчі в Україні навряд чи знизяться.
"По багатьом позиціям вже досягнуто паритету з євроцінами, тому можна очікувати лише уповільнення темпів зростання", - заявив він.
"Відносна дешевизна наших фруктів та овочів влітку і восени пояснюється тим, що середню ціну знижує несортова українська продукція, а наприклад, добірні імпортні яблука у нас вже зараз коштують, як в Європі", - додав Дорошенко.
"В середньому продукти подорожчають на 10-12% за умови девальвації на 7% і інфляції 9%. Щодо окремих продуктів, наприклад, м'яса, вершкового масла може бути ріст цін на 18%, соняшникової олії – навіть, до 30%. А цукор навряд чи подорожчає, оскільки його наварили багато", - підкреслив експерт.
"Здешевлення інших продуктів може бути тільки сезонним, це овочі та фрукти, а також, наприклад, влітку ціна на яйця може знизитись на 15-20%. На 20-30% влітку подешевшає сало через зниження на нього попиту. А от куряче філе наблизиться за ціною до свинини та яловичини – 120 грн/кг", – роз'яснив Дорошенко.
На думку виконавчого директора ЕДК Олега Пендзина, зростання цін на продукти у 2018 році може пом'якшити тільки підвищення зарплат, викликане більш швидкою девальвацією гривні, ніж росту цін. Однак зарплати не будуть підвищуватися всюди, внаслідок чого продовжиться розшарування суспільства за рівнем доходів.
"Середня по країні зарплата може перевищити 9 тисяч гривень. Точно зростуть заробітки в держсекторі, так як уряд обіцяв зростання мінімальних зарплат, так і соцстандартів у військовослужбовців", - зазначив Дорошенко.
До речі, стало відомо, які товари і послуги подорожчають у 2018 році.