Запасаємося вітамінами на зиму: Клопотенко розкрив всі секрети сушіння фруктів і ягід
Заготовки на зиму робляться трьома основними способами: консервація, заморозка і сушка. Взимку ми дуже любимо поласувати сухофруктами й купуємо імпортні курагу, манго, інжир і фініки. Але сушити фрукти я роки можна самостійно і взимку ласувати власними запасами.
Як стверджує відомий кулінар Євген Клопотенко, українські яблука, абрикоси, сливи, вишні та груші не менш ароматні та смачні. Вони годяться для перекусу, їх зручно брати в дорогу, додавати в йогурти, компоти, коктейлі та глінтвейни.
Клопотенко поділився трьома способами засушування фруктів і ягід і розповів, як потім їх зберігати.
Як підготувати фрукти і ягоди до сушіння
Спочатку потрібно все помити та висушити. Яблука і груші почистити від насіння. У вишень, слив і абрикосів - видалити кісточки. Нарізати можна як завгодно - за власним бажанням.
Невеликі плоди - навпіл і бажано, щоб всі шматочки були однакові. Чим тонше будуть шматочки - тим швидше фрукти втратять вологу. Чорницю та агрус можна проткнути гострою голкою, щоб вони просушити всередині.
Шкурки від яблук можна засушити окремо, вони відмінно зберігаються і їх потім зручно використовувати для напоїв. У самій шкірці багато корисних компонентів. Зріз не повинен бути тонким.
Ще один лайфхак: можна окропити фрукти лимонним соком з пульверизатора або посипати корицею, цукровою пудрою або кокосовою стружкою.
Фото: pixabay.com
Як сушити фрукти на сонці
Це найекономніший вид сушіння фруктів, який використовували наші бабусі. І тут справа не тільки в сонці, але у свіжому повітрі.
Вибирайте уважно поверхню для заготовок - балкон, тераси, столи в літній кухні. Потрібно мінімум сонячних променів, температура максимум + 28 + 30 градусів. Важливий рівень вологи - чим вона нижча, тим краще. Повітря повинен вільно циркулювати.
Місце вибирайте так, щоб було зручно занести продукти в приміщення при необхідності. Подумайте, чим можна накрити фрукти, щоб "в гості" не прийшли мухи та бджоли. Підійде тонка бавовняна тканина або медична марля.
Сушити на свіжому повітрі потрібно 3-4 доби - залежить від товщини шматочків, температури повітря, вологості.
Фото: pixabay.com
Як сушити фрукти в духовці
Цим способом господині почали користуватися порівняно недавно. Вишні, полуницю, лимони, банани та персики сушать на мінімальній температурі в 70 градусів. Є духовки, які сильно нагрівають духову шафу та обпалюють оболонку. Для сушіння дуже важлива циркуляція повітря.
Якщо в духовці є пристрій вентиляції - використовуйте. Якщо немає - відкрийте дверцята духовки та зафіксуйте їх так, щоб був доступ повітря і волога виходила на поверхню.
Фрукти потрібно класти в один шар на деко, застелене пергаментом. Іноді можна акуратно перевертати фрукти. Це прискорює сушіння.
Орієнтовний час сушіння - від 4 до 12 годин, в залежності від товщини шматочків, типу фруктів і ягід. Ті, у яких більше вологи, довше сушаться.
Фото: pixabay.com
Як сушити фрукти в сушарці
У сушарці можна висушити практично всі ягоди та фрукти. Після дегідратації вони матимуть природний аромат. Деякі з них оснащені спеціальними контейнерами та таймерами, які автоматично вимикають пристрій.
Якщо ви плануєте вперше спробувати цей метод, але не варто відразу купувати сушарку. На один сеанс варто позичити апарат у знайомих - це допоможе зрозуміти, чи до душі вам такий спосіб.
Якщо ви адепт сушарки, то викладайте кожен ярус однаковими фруктами. Інакше одні висушаться добре, а інші залишаться вологими.
Якщо ягоди та фрукти дуже соковиті, то ставте їх на нижній ярус сушарки, щоб сік не капав на інші. В цілому шматочки можуть стосуватися один одного, але не сильно, оскільки в процесі вони можуть злипнутися і важко буде їх розібрати.
Яруси можна міняти місцями, якщо знизу фрукти сохнуть швидше, ніж зверху. Орієнтовний час для сушіння - від 8 до 36 годин. Це залежить від потужності пристрою - чим сильніше, тим менше триватиме сушка.
Як зберігати засушені фрукти і ягоди
Якщо рівень вологи знизити у фруктах і ягодах до 15%, то мікроорганізми в них не розвиваються і продукти добре зберігаються. Тому засушені фрукти і ягоди можна зберігати без холодильника і при кімнатній температурі.
Для зберігання ягід і фруктів потрібна герметично закритий посуд або ж бавовняні мішечки із зав'язками.
До речі, раніше ми писали про те, як правильно підготувати банки для консервації.
А ще ми розповідали, що названо найбезпечніші види заготовок на зиму.