Дієтологи назвали корисні властивості плоду, соку і шкірки мандаринів
Дієтологи розповіли про безліч корисних властивостей мандарин.
Ці цитрусові багаті флавоноїдами та органічними кислотами. Вони містять різні вітаміни, пектини, мінерали, фітонциди, цукор і клітковину. У шкірці плоду міститься велика кількість ефірних масел.
Сайт "24" склав список з 16 властивостей мандаринів, які доводять, що мандарини не тільки смачні, але й корисні для людини.
Корисні властивості плоду
1. Вбивають мікроби
Мандарини здатні вбивати мікроби, завдяки фітонцидним дій на різні мікроорганізми. Це піде на користь при лікуванні простудних захворювань або для профілактики грибкової нігтів.
2. Насичують організм вітамінами
Мандарини містять вітамін С (в 100 грамах плоду міститься 35 мг вітаміну С), а також вони багаті вітамінами групи В, зокрема В1 і В2. Також їх складу входять і вітамін Р, К, D і провітамін А.
3. Корисні для серця
Вживання мандаринів значно знижує ризик розвитку захворювань серця, запобігає відкладенню холестерину на стінках судин.
4. Корисні для зору
Завдяки вітаміну А мандарини покращують кровопостачання в області очниць, що підвищує гостроту зору.
5. Підвищують апетит
Мандарини підвищують апетит і нормалізують травний процес.
6. Надаю благополучне вплив на травний процес
Вживання мандаринів дозволяє зменшити запальні зміни в жовчному міхурі та печінці, що позитивно впливає на процес перетравлення жирів.
7. Мандарин – це своєрідний антидепресант
Ефірне масло мандарина використовується як засіб для боротьби з поганим настроєм.
Корисні властивості соку з мандаринів
8. Сік з мандарини використовують при лікуванні астми і бронхітів
Він містить велику кількість фенолікової амінокислоти, яка називається "Сінефрін". Це добре відомий протизастійний і протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується кожен ранок випивати по склянці мандаринового соку.
9. Корисний під час застуди
При високій температурі сік мандарина добре угамовує спрагу, а також сприяє зниженню температури при застудних захворюваннях.
10. Допомагає запобігти та позбутися глистів
Мандариновий сік, при регулярному вживанні у великих кількостях, позбавляє від гельмінтів (глистів).
11. Сік і плоди мандарина ефективно діють при дизентерії.
12. Застосовується при шкірних захворюваннях
Дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітію, мікроспорія). Щоб вилікувати шкіру та нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина.
Корисні властивості шкірки мандарина
13. Пом'якшує кашель
Шкірка мандарина пом'якшує кашель та виявляє відхаркувальну дію при бронхітах і трахеїтах. Для цього радять приготувати настій або відвар з сухої шкірки на воді (1:10).
14. Покращує травлення
Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту та поліпшення травлення. Дієтологи радять приймати її по 10-20 крапель за 15-30 хвилин до їди.
15. Чай з шкірки мандаринів позитивно впливає на нервову систему
16. Допомагає знизити рівень цукру в крові
При діабеті відвар з шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку плодів кип'ятять 10 хвилин в 1 літрі води. Відвар потрібно тримати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня.
Фото: Корисні мандарини (24tv.ua)
Однак дієтологи застерігають, що, незважаючи на лікувальні властивості, мандарини можуть нашкодити людині.
На жаль, вони подразнюють нирки і слизову оболонку шлунку та кишечника. Тому мандарини не рекомендуються при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті та гострому нефриті.
До речі, лікарі назвали 5 речей, які вбережуть від застуди взимку.