ua en ru

У 2015 році столичні ресторани заробили 3,2 млрд грн

Більшість закладів намагалися притримати ціни і замінювали дорогі імпортні продукти українськими аналогами

У 2015 році виручка київських ресторанів склала близько 3,2 млрд грн, що на 15% більше порівняно з попереднім роком.

За даними компанії "Ресторанний консалтинг", зростання доходів не говорить про збільшення відвідуваності або маржинальність, а є лише наслідком значної інфляції. Страви та напої в ресторанах за рік в середньому подорожчали на 30%. З-за цього на 15-20% зріс і середній чек.

"Минулий 2015 рік був помітно краще, ніж попередній. 2014-й був складним від першого до останнього місяця", - цитує співвласника мережі "Піца Челентано" та "Банку" Максима Храмова інформаційне агентство ЛІГА.net.

Він зазначив, що в першій половині 2014 року, відтік відвідувачів, особливо в ресторанах, розташованих в центральній частині міста, становив 50%.

У 2015 році столичні ресторани заробили 3,2 млрд грн
Фото: liga.net

Сильно постраждали ті ресторани, які підвищували ціни в меню синхронно з курсом долара. Але більшість закладів намагалися притримати ціни і замінювали стрімко дорожчає імпорт українськими аналогами.

На цьому тлі ресторатори оцінюють 2015-й набагато краще, що знайшло своє відображення у статистиці. За минулий рік, за даними "Ресторанного консалтингу", закрилося 143 ресторану, тоді як відкрилося 58 нових закладів. Також припинилося падіння відвідуваності.

"В Україні вже є певний прошарок населення, який живиться за межами дому. Їх кількість перестала скорочуватися. Ресторанний ринок Києва також підтримали забезпечені переселенці зі сходу країни", - вважає Храмів.

У 2015 році столичні ресторани заробили 3,2 млрд грн
Фото: liga.net

Ресторатор очікує, що 2016 рік буде принаймні не гірше попереднього. Храмів робить свій прогноз на основі даних економістів, які вважають, що в Україні припиниться падіння ВВП, а гривня буде відносно стабільна. Це дозволить утримати ціни на торішньому рівні і поліпшити споживчі настрої киян.

До речі, команда "Ревізора" побилася з працівниками ресторану в Харкові.

Раніше Styler назвав п'ять причин, за якими в ресторан краще ходити одному.