Страви на Різдво: 12 пісних варіантів
Вечір напередодні Різдва - останній вечір посту. У цей день прийнято нічого не їсти, аж поки на небі не з'явиться перша зірка
До різдвяних свят залишається зовсім небагато часу і пора б подумати про меню для святкового столу. Традиційно прийнято готувати пісні страви на Різдво Христове, хоча в "Святий вечір" вже дозволяється їсти рибу і молочні продукти.
Звичайно, хочеться здивувати своїх рідних чимось смачненьким і незвичайним. Якщо ви ще не визначилися, чим будете пригощати своїх гостей у це світле і чарівне свято, Styler пропонує меню, що складається з 12 страв, які можна приготувати на Різдво.
Кутя
Це дійсно найголовніше блюдо на різдвяному столі, воно повинно обов'язково бути присутнім у меню.
Фото: Кутя з сухофруктами (facebook.com/kakadurestaurant)
Починається вечеря також з поїдання саме цієї страви. Кутя являє собою кашу з пшениці, в яку додається мед, родзинки і трохи маку. Існує маса рецептів приготування цієї страви, наприклад, її можна зробити з перлової або рисової крупи, а замість родзинок додати курагу і чорнослив.
Відео: Рецепт куті (YouTube/Телеканал К1)
Духмяний узвар
Узвар - це традиційний напій, який чудово підходить для святкового столу на Різдво. В основному, його готують із суміші сушених чорносливу, яблук, груш, вишень і слив. Зверніть увагу на те, що узвару необхідний час для того, щоб добре настоятися. Смак узвару, звареного за добу до свята, є набагато насиченішим, ніж у свіжого напою.
Відео: Рецепт узвару (YouTube/Вячеслав Хворостяный)
Борщ (пісний)
Обов'язково приготуйте це блюдо на різдвяні свята. Борщ - ситне, апетитне і дуже смачне блюдо, яке сподобається всім гостям.
Відомі різні рецепти приготування цієї страви, ми ж пропонуємо вам приготувати "пісну версію". Дивно, але борщ може бути дуже смачним навіть без м'яса і сметани. Зваріть його на квасолі, заправте морквою і цибулею, обсмаженою на сковороді, а також томатним соком. Експериментуйте, наприклад, додайте гриби або кислу капусту.
Відео: Рецепт постного борщу (YouTube/Православная кухня)
Пампушки
Раз вже ми заговорили про борщ, то не можна не згадати і про пампушки. Вони прекрасно підходять до борщу і, в основному, їх подають замість хліба. Вони являють собою здобні булочки круглої форми, які робляться з дріжджового тіста (прісного). Не забудьте зробити до них підливку.
Відео: Рецепт пампушек (YouTube/Вкусная находка)
Підлива для пампушок
Для того, щоб надати булочкам ще більшої апетитності і неповторного аромату, приготуйте підливу до них. Робиться вона на основі часнику, якщо ви не дуже любите часниковий присмак, покладіть у соус гранульований часник - він дасть аромат, а от смак підливи не зіпсує.
Фото: Підлива для пампушок готується з часником (pixabay.com/RitaE)
Голубці
Приготуйте смачні голубці без м'яса! Багато хто говорить, що голубці, приготовані за цим рецептом, набагато смачніше традиційних. Оскільки святкові страви на Різдво мають бути пісними, спробуйте приготувати голубці з пшеничною кашею і грибами. Це дуже смачне і ситне блюдо.
Відео: Рецепт постних голубців (YouTube/Вкусный диалог с Еленой Баженовой)
Риба, запечена в духовій шафі
Пам'ятайте, що застосовувати в цьому рецепті яйця не можна, тому просто посипте рибу (наприклад хека, минтая або камбалу) сіллю, перцем і улюбленими спеціями, а потім відправте в фользі випікатися в духовку до готовності.
Фото: Запечена риба (pixabay.com/RitaE)
Хліб
Відомо, що хліб - усьому голова. Різдво не стало винятком з цього правила. Хліб обов'язково повинен бути присутнім на різдвяному столі і краще, якщо він буде випечений вами особисто.
Відео: Рецепт ржаного хлібу (YouTube/Едокoff)
Вареники, начинені вишнею
Меню на Різдво не може обійтися без соковитих вареників, начинених вишнею. Для їх приготування ви можете використовувати як заморожені, так і консервовані ягоди. Перед тим, як подавати страву на стіл, посипте її невеликою кількістю цукрового піску. Також можна спробувати приготувати вареники з різними начинками, наприклад, з картоплею та грибами, з капустою або з квасолею.
Відео: Рецепт вареників з вишнею (YouTube / Домашнє вогнище)
"Олів'є" різдвяне
Виявляється, приготувати пісний "Олів'є" досить легко і просто. Для цього достатньо з'єднати подрібнені картоплю, зелений горошок, солоні огірки, ріпчасту цибулю і часник.
Відео: Рецепт різдвяного олів'є (YouTube / Готуємо для вас)
Вінегрет
Перераховуючи традиційні страви на Різдво, ми не могли не відзначити цей універсальний і корисний салат. Вінегрет - вітамінний і, при цьому, пісний салат, який чудово підійде для урочистого столу.
Фото: Салат "Вінегрет" (pixabay.com/congerdesign)
Салат-десерт
Приготуйте легкий салат з фруктів і ягід, бажано при цьому, не використовувати екзотичні фрукти, віддавайте перевагу яблукам, сливам, грушам і т. д.
Фото: Фруктовий салат на Різдво (pixabay.com/StockSnap)
Нарізані невеликими кубиками фрукти заправте карамеллю і прикрасьте ягідками гранату.