Безглютенова дієта підвищує ризик цукрового діабету, а йод із солі практично не випаровується, вважає відомий дієтолог Олег Швець
Щодо здорового харчування у українців панує безліч міфів.
Одні думають, що вживати фрукти корисніше саме у першій половині дня, інші - що цукор не так сильно шкодлить органызму. Треті гадають, що тістечка і печиво теж не приносять зовсім ніякої шкоди.
Ми попросили відомого українського лікаря, президента Асоціації дієтологів України, кандидата наук Олега Швеця розвіяти основні міфи щодо здорового харчування і дати поради про те, які продукти вживати, щоб вони приносили користь, а не шкоду.
Один із найбільш поширених міфів – це те, що здорове харчування – задоволення зовсім недешеве. Мовляв, щоб їжа приносила користь, потрібні тільки дорогі продукти.
"Це хибна думка! Насправді головне - харчуватись збалансовано. Тобто – різноманітно. В раціоні щодня мають бути прості овочі і прості фрукти, каші, нежирне м'ясо. Зараз буряк, капуста і морква – одні із найбільш дешевих продуктів як в супермаркеті, так і на ринках. Але саме вони приносять організму багато корисних речовин", - каже Олег Швець.
За словами дієтолога, цінність овочів не лише в тому, що у них є вітаміни. А й у тому, що в них є харчові волокна.
І тут спростовується ще один міф – те, що тепличні овочі (зазвичай найбільше таких продають саме взимку) – нібито менш корисні, ніж свіжі із городу.
"Всі ми знаємо, що овочі можуть бути вирощені в тепличних умовах. Вони є так само корисними, як і не тепличні. Сьогодні користь овочів пов’язана з тим, що вони мають харчові волокна - клітковину. У овочів із теплиці така ж кількість харчових волокон, як і в нетепличних. Звісно, смакові якості можуть відрізнятись. Наприклад, багато хто каже, що тепличні овочі менш смачні. Але вони загалом такі самі корисні, як і всі інші. І зима – не привід відмовитись від їх вживання", - пояснює дієтолог.
Взимку не так просто отримати свіжі ягоди. Олег Швець радить замість варення із великою кількістю цукру брати заморожені ягоди.
"Найкращий вихід із ситуації – це запастися ягодами заздалегідь, заморозивши їх. Тоді взимку матимете практично свіжі ягоди. Їх варто їсти без цукру, або використовувати цукор мінімально. Загалом, якщо порівнювати користь ягід і фруктів, то в першу чергу треба споживати ягоди. Але – і фрукти, звісно, теж", - каже Олег Швець.
Експерт також спростовує інформацію про те, що вживання злакових продуктів краще обмежити абсолютно всім людям.
"В Інтернеті – повно недостовірної інформації, і в такій ситуації краще довіряти професійній точці зору, офіційним даним. Наприклад, багато хто зараз відмовляється від злакових продуктів через те, що вони містять глютен. Але останні дослідження провідних науковців світу у США і у Європі доводять: безглютенові дієти не приносять користі здоров’я тим, хто нормально переносить цю речовину. Навпаки: безглютенові дієти підвищують ризик серцево-судинних захворювань, цукрового діабету. Якщо ваш організм добре переносить глютен, відмовлятись від злакових не треба. Навпаки: вони дозволяють підтримувати здоров’я у гарному стані", - каже дієтолог.
Україна входить до списку країн із підвищеним ризиком йододефіциту. Тому всім людям в нашій країні радять їсти саме йодовану сіль.
Але при цьому багато хто каже: "немає сенсу використовувати йодовану сіль при приготуванні варених і запечених продуктів, бо йод із неї все одно повністю випаровується при температурній обробці". Насправді це не так, каже Олег Швець.
"Йодована сіль вже п’ятнадцять років як нікуди не зникає. Тому що саме близько п’ятнадцяти років тому замість йодиду кальцію почали використовувати йодат. Він абсолютно стабільний і корисний. Тому можна зовсім не переживати за те, що йод кудись випарується при приготуванні їжі. Зникнути може максимум 20% йоду", - додає він.
"Тому всім в Україні при приготуванні їжі треба без жодних сумнівів використовувати тільки йодовану сіль замість звичайної. Це підтверджено всіма необхідними дослідженнями загальносвітового рівня. Але загалом вживання будь-якої солі варто обмежити і не споживати її дуже багато. Прийнятна доза – не більше 5 грамів (1 чайна ложка) на добу, а краще – ще менше", - роз’яснює Швець.
В Інтернеті можна натрапити на безліч порад щодо того, аби фрукти їсти зранку, а овочі – саме після обіду, у другій половині дня. Проте Олег Швець каже, що теза про користь фруктів тільки зранку, а овочів – тільки ввечері, не підтверджена ні одним світовим дослідженням.
"Дійсно, невикористана за добу енергія зі спожитих продуктів може відкластися у вигляді надлишкової ваги. Але те, що фрукти нібито приносять більше користі зранку, ніж ввечері – неправда. Також немає залежності між їжею фруктів і овочів ввечері чи вдень і набором ваги. Головне – щоб фрукти і овочі були у щоденному раціоні", - каже дієтолог.
За словами Олега Швеця, вегетаріанство організм зазвичай переносить добре. Але от дітям повністю відмовлятися від м’яса не варто.
"Загалом повна відмова від м’яса дітям не бажана. Бо вітамін Б12, скажімо, міститься тільки у м’ясі. Організм дітей має брати корисні речовини, доки розвивається, щоб забезпечити нормальний розвиток", - каже він.
Молочні, а особливо – кисломолочні продукти обов’язково мають бути в раціоні щодня, підкреслює Олег Швець.
"Краще не купувати повністю знежирені кисломолочні продукти. Зате можна ті, що мають низьку і помірну жирність. До речі, щодо цукру. Його вживання теж треба максимально знизити. Організм влаштований так, щоб цукор брати із фруктів, а не із білого чи будь-якого іншого цукру-піску. Особливо треба зменшити споживання штучних солодощів на кшталт тістечок, круасанів, тортів. В них, крім великої кількості цукру, кладуть також трансжири. Якщо хочете скуштувати випічку, краще приготуйте її вдома власноруч. Навряд чи ви покладете у неї шкідливі трансжири", - підбиває підсумок дієтолог.