Які страви слід вживати під час Великого посту, яких обмежень треба дотримуватися, та календар пісного раціону по днях - в матеріалі Styler
Цього року Великий піст почався 27 лютого і триватиме до світлого свята Великодня, яке відзначатиметься 16 квітня. Крім духовного очищення, період посту передбачає суворі обмеження в раціоні.
Календар Великого посту в 2017 році допоможе вам дотримуватися всіх встановлених правил харчування. У цій статті ми розповімо про дозволені продукти та страви в різні дні для тих, хто поститься.
Підготовка до Великого посту завжди починається за кілька тижнів до нього. З кожним тижнем з раціону виключаються певні страви. В останні 7 днів перед постом м'ясні страви вже заборонені.
З настанням 27 лютого, першого дня говіння в Великий пост 2017, календар харчування став більш суворим. Він виключає вживання в щоденному раціоні такої скоромної їжі, як м'ясо, молоко, яйця, масло, риба. У певні дні можливі деякі послаблення правил раціону. Про це більш детально розповімо далі.
Слід зауважити, якщо ви вирішили поститися в перший раз, або у вас є певні захворювання, обов'язково порадьтеся з лікарем щодо можливості почати пісну дієту.
Основою раціону в піст служить виключно рослинна їжа. Для того, щоб запам'ятати, що можна і що не можна їсти в певні дні тижня, рекомендовано заздалегідь скласти календар харчування. Як і в інші роки, у Великий піст 2017 правила раціону ті ж самі:
Субота та неділя - дні, коли в страви з рослинної їжі можна додавати масло, а також випивати келих червоного сухого вина (за винятком суботи на Страсному тижні).
Харчуватися за таким календарем можна два-три рази в день. Але найбільш суворі правила, яких дотримуються деякі церковні служителі, обмежують раціон одним прийомом їжі в день у Великий піст.
Календар харчування в піст може містити маслини, горіхи, родзинки, інжир та інші сухофрукти, що дуже поживно і смачно. У раціоні також дозволений пісний хліб, печиво і коржики.
Найсуворішими періодами поста є 27 лютого-5 березня і 10-15 квітня. Календар Великого посту в 2017 році почався з понеділка, 27 лютого, коли церква рекомендує взагалі не вживати їжу. Вівторок, 28 лютого, також був строгим днем для тих, хто поститься. За правилами, тільки після 15:00 дозволялися вода, хліб, квас.
Середа, 1 березня - день сухоядіння. Один раз в день можна з'їсти сирі або висушені фрукти, горіхи, овочі.
2 березня - сухоядіння, але рекомендований один прийом їжі, як і у вівторок, що складається з води і хліба.
3 березня - сира їжа без додавання олії.
4 березня - двічі за день можна з'їсти гарячі страви з маслом і випити стакан червоного сухого вина.
5 березня - відзначається день Торжества православ'я. Меню цього дня таке ж, як і в суботу.
Не менш суворою в раціоні є Страсна седмиця в Великий пост. Календар харчування буде наступним:
10 - 12 квітня - дні, коли дозволена сира їжа без додавання олії.
Чистий четвер 13 квітня - дозволена варена їжа з рослинним маслом і келих вина.
Страсна п'ятниця 14 квітня - сира їжа без додавання олії, але рекомендовано утриматися від їжі.
15 квітня - після заходу сонця дозволено з'їсти хліб, сухофрукти або овочі і випити келих вина.
Раціон календаря харчування у Великий піст досить суворий, багатьом людям потрібні роки, щоб навчитися виконувати його в точності. Слід пам'ятати, що для вагітних жінок і людей з захворюваннями допустимі послаблення.
Головний сенс посту - очищення душі, і більше часу необхідно приділити не тілу, а думкам і міркуванням про Бога і свому духовному вдосконаленню.