"На Майдані відчув себе по-особливому": легендарний французький шеф-кухар про Київ, кухню Лазурового берега та гід Мішлен
Патрік Ренжар провів кулінарний майстер-клас у столиці й розповів про французьку кухню
Днями у Києві пройшла зустріч зі знаменитим "мішленівським" шеф-кухарем Патріком Ренжаром з Франції. Ресторан при готелі в Ніцці, де працює шеф – володар однієї зірки Мішлен, найпрестижнішої ресторанної нагороди у світі. Ніцца - місто, що знаходиться на Лазуровому узбережжі Франції. Про це мальовниче місце і місцеву кухню Патрік Ренжар і розповів учасникам зустрічі.
Лазуровий берег або Французька Рів'єра – це південно-східне Середземноморське узбережжя Франції, яке розташовується від міста Тулон до кордону з Італією. Також на Лазуровому березі знаходиться і князівство Монако. Лазуровий берег славиться різноманіттям і багатством страв традиційної місцевої кухні, безліччю пам'яток і розкішними умовами для відпочинку.
Фото: Казково красивий Лазуровий берег Франції (pixabay.com)
Канни, Антіб, Сен-Тропе – всесвітньо відомі міста і справжня окраса Французької Рив'єри. А Ніцца, столиця Лазурового берега, є одним з найбільш відвідуваних міст всій Франції.
Приємний клімат – тепла зима і спекотне літо, прекрасний сервіс місцевих готелів і ресторанів, затишна атмосфера стародавніх вулиць міст роблять Лазуровий берег одним з найкомфортніших місць для відпочинку у світі.
Кухня, яка охороняється спеціальною комісією
Чим особлива кухня Лазурового берега? За словами шеф-кухаря, це, насамперед, велика кількість різних овочів, оливкова олія і свіжа морська риба. Можливо, цим і пояснюється велика кількість довгожителів міст Лазурового берега, адже основа їх щоденного харчування – саме те, що ми звикли називати Середземноморською дієтою.
"Особисто для мене кухня півдня Франції, так і французька кухня в цілому – це те, чому я навчився у своїх вчителів. А вчитися мені пощастило у іменитих шеф-кухарів. - говорить Патрік Ренжар. – До моменту закінчення навчання я вже був повністю закоханий у французьку кухню! Для мене головне, що повинно бути – це свіжі продукти. А в кухні середземноморської це, насамперед, овочі, оливкова олія, свіжа риба".
Фото: Лазуровий берег або Французька Рів'єра – південно-східне Середземноморське узбережжя Франції (pixabay.com)
Цікаво, що кухня Лазурового берега охороняється спеціальною комісією. Це означає, що гастрономічна спадщина регіону бережуть і цінують особливо уважно.
"В регіоні придумали і розробили концепцію позиціонування наших давніх традицій приготування їжі. Таким чином ми хочемо показати, що кухня Ніцци – це дуже автентична кухня. Ми завжди акцентуємо увагу на всіх традиційних для регіону способах приготування, традиційних стравах. Але хоч ми і виходимо з традицій, все одно постійно намагаємося привнести щось нове. Постійно допрацьовуємо давні рецепти і не стоїмо на місці", - розповідає Патрік Ренжар.
Середземноморські страви, відомі на весь світ
Рибі в кулінарії Середземномор'я приділяють особливу увагу. Типові для цього регіону види риби – морський окунь, великий морський півень, лящ, морський чорт, кальмари і восьминоги. У Ніцці і її околицях основа улову – це сардини та анчоуси. Також тут активно добувають молюсків.
Фото: Велика кількість і різноманітність овочів в стравах - основа кухні Лазурового берега (pixabay.com)
Мабуть, найпопулярніша страва регіону – салат Нісуаз. Її можна знайти практично в кожному меню місцевих ресторанів. До речі, названий салат на честь міста Ніцца, звідки він походить.
Не менш популярна страва – Буйабес. Це рибний суп з прянощами і часником. Кажуть, цей суп був головною стравою спочатку у морських рибалок, а пізніше став дуже популярним не тільки в регіоні, а й за кордоном. Але найбільш традиційним ця страва залишається для Марселя.
Шеф-кухар Патрік Ренжар наголошує: хоча за свою кар'єру він і приготував безліч страв, головні його професійні досягнення – ще попереду.
Фото: Для страв Патріка Ренжара роблять особливу оливкову олію (pixabay.com)
"Знаєте, у мене до себе величезні вимоги. У роботі над досягненнями не замислююся, адже головне – це радість гостей", - говорить він.
Молодим кухарям він радить багато працювати. Лише так, за його словами, прийде успіх.
"Молоді шефи створюють своє майбутнє самі. Тому головний секрет – це багато працювати і постійно дивитися в майбутнє, не зупиняючись на досягнутому", - додає шеф-кухар.
"На Майдані відчув енергію, яка має переповнювати, щоб будувати майбутнє"
Шеф-кухар Патрік Ренжар в Україні вперше. Під час свого візиту в нашу країну він відвідав кілька київських ресторанів і побачив основні визначні пам'ятки столиці.
"Мені вдалося побувати в декількох місцях. І, знаєте, я вже закоханий у Київ! Мені все тут дуже сподобалося", - ділиться враженнями шеф.
Фото: Шеф-кухар Патрік Ренжар провів майстер-клас у Києві (facebook.com/patrick.raingeard2)
У кількох столичних ресторанах він спробував українські страви. За його словами, українська кухня йому сподобалася і, можливо, у своїй роботі він візьме для себе декілька її елементів. Але от які саме – не зізнався.
Також Патріка Ренжара вразила прогулянка Майданом Незалежності – ключовим місцем подій Революції Гідності.
"Знаєте, коли я прийшов на Майдан, то я буквально відчував все те, що було тут недавно. Я відчув енергію минулого. І особливо - ту енергію, яка повинна переповнювати, щоб будувати майбутнє. У Києві у мене було достатньо часу, щоб добре відчути атмосферу міста. Так, ми пройшлися Андріївським узвозом, але на Майдані я дійсно відчув себе якось по-особливому", - поділився він.
"Я завжди черпаю натхнення з того, що оточує мене в подорожах. І, цілком можливо, візьму у свою кухню щось з українських страв", - висловив думку Патрік Ренжар.
Фото: "У Києві у мене було достатньо часу, щоб добре відчути атмосферу міста" - Патрік Ренжар (facebook.com/CitronelleRestaurant)
Ми нагадали кухареві про те, що хоч в Україні є багато якісних і цікавих закладів харчування, які не поступаються західним, все ж жоден український ресторан поки не отримав нагороду Червоного гіда Мішлен. На жаль, Україна поки не привертає уваги представників найпрестижнішої нагороди у сфері гастрономії.
"Спочатку потрібно, щоб комісія Мішлен приїхала в Україну, - говорить Патрік Ренжар. - У мене немає якоїсь конкретної поради, що робити, щоб увійти в гід Мішлен. Адже я, як і інші, готую не для того, щоб у нього увійти, а щоб потішити своїх гостей, тому що кухня - це наша пристрасть. І ця пристрасть, звісно, передається іншим. З нагородами Мішлен – те ж саме. Потрібно зробити так, щоб вашу пристрасть і вашу майстерність помітили".
Відео: Топ-10 цікавих фактів про їжу (video.rbc.ua)
Нагадаємо, раніше Жан Рено розповів про те, як знімався у фільмі в Карпатах.
всесвітньо відомий кухар поділився своїми враженнями про київ.