Styler вирішив познайомити вас із традиційними новорічними стравами жителів Латинської Америки
Зовсім скоро Новий Рік. Все частіше починають виникати думки, як святкувати, що одягнути, кого запросити і найскладніше - чим здивувати з кулінарних вишукувань в Новорічну ніч.
Ми вирішили познайомити вас з традиційними новорічними стравами жителів Латинської Америки. Можливо, ви візьмете собі на замітку і зробите це свято незабутньо смачним.
Морсія - ковбаса з яловичої крові і м'яса.
Емпанада - маленькі пиріжки, що за формою нагадують вареник, з різними начинками: м'ясо, курка, сир, хамон, оливки, гарбуз і кукурудза.
Чорізо - гостра свиняча ковбаса з додаванням сала, солі і меленого перцю.
Чорізо (фото: mastercook.com)
Субмаріно - склянка гарячого молока, в який опускають плитку шоколаду, даючи їй там розтопитися.
Матамбре - довгий тонкий скибочку м'яса, обгорнутий навколо начинки. В якості начинки використовується: шпинат, цибуля, морква і варені яйця.
Матамбре (фото: Оксана Черновол)
Асадо - яловича вирізка, ковбаски чорізо, морсія і яловичі мізки, запікаються на спеціальній печі "парільї". М'ясо готується без додавання солі і перцю.
"Аргентинці не люблять пробувати нові страви і віддають перевагу традиційному асадо. У новорічний період ця страва особливо популярна, тому ресторан заздалегідь закуповує м'ясо з розрахунку 1,5 кг на людину. М'ясо купується на фермерському ринку, туди звозять найсвіжіші туші прямо з ферм", - каже шеф-кухар ресторану Tegui в Буенос-Айресі Герман Мартітегуі.
Севіче - сиру очищену від кісток рибу маринують в апельсиновому соку. Додають червону цибулю і перець аджі. Риба маринується три дні і потім готова до приготування. Її подають разом з картоплею або кукурудзою.
Севіче з гарніром (фото: britahmmessianic.org)
Каузо - скибочки картоплі і авокадо викладаються шарами і запікаються під сиром. Коли запіканка охолола, її ріжуть на шматочки і подають як пиріг.
Каузо (фото: comidasperuanas.net)
Ломо Сальтадо - обсмажується картопля, додається свинина, томати, солодкий перець, поливається соєвим соусом і гаситься близько години. В якості гарніру використовується білий рис.
Антикучос - мариноване в лимонному соці і оливковій олії яловиче серце, приготоване на рожні.
Роккото Реллено - болгарський червоний перець фарширований обсмаженим фаршем з вареним яйцем. Зверху посипають тертим сиром і запікають.
Тамалес - кукурудзяне тісто з м'ясною начинкою, загорнуте в бананові листя.
Мазаморра Морада - желе з солодкої картоплі з кукурудзою, лимонами, сухофруктами, корицею і гвоздикою.
Мазаморра Морада (фото: desayunosperu.com)
Мбаіпу Сої - рисовий пудинг, який подається в гарячому вигляді.
Чіпа-гуасу - обсмажені в яловичому жирі зерна кукурудзи, запечені в духовці з соусом з цибулі, томатів та сиру.
Чіпа-гуасу (фото: clarin.com)
Ворі-ворі - фрикадельки з яєчних жовтків, борошна, обсмаженої цибулі та томатів, відварені в бульйоні.
Ворі-ворі (фото: larochelle.com.py)
Сойо-сопі - густий суп з шматочками м'яса і ковбасок з локшиною або рисом.
Мокека - морепродукти тушковані в соусі з стиглих томатів, додають цибулю і коріандр. Подається разом з рисом.
Мокека (фото: latinolife.co.uk)
Десерт Брігадейрус - кипляче згущене молоко змішують з какао. Збивають все до однорідної маси і ліплять кульки, дають їм загуснути. За смаком схоже на трюфель.
Куіндім - солодкий кекс, який виготовляється з яєць, цукру і кокосової стружки.
Пат де кієро - сирні булочки з борошна тапіоки, яєць і тертого коров'ячого сиру.
Пат де кієро (фото: anamariabraga.globo.com)
Акараже - смажені у фритюрі пиріжки з горохової муки, пальмового масла і тертого лука. Потім всередину розрізаного пиріжка кладуться сушені креветки, арахіс та кеш'ю.
Фейджоадф - ситне рагу з чорних бобів, сосисок, свинини. Боби замочуються попередньо на добу у воді перед приготуванням. Подається з рисом, тушкованою капустою, часточками апельсина і попкорном.
Традиційна новорічна страва фейджоадф (фото: kitchen.727go.com)
"Найважливіше при приготуванні страв - це підібрати якісні продукти, особливо м'ясо. У Бразилії з цим проблеми, не завжди вдається купити "органічне м'ясо". Органічне м'ясо – це м'ясо, вирощене в природних умовах, а індустріальне – це коли тварини ростуть у спеціальних невеликих загонах, де територія не дозволяє їм рухатися. Максимум, що вони можуть - стояти або лежати. Їх наколюють спеціальними препаратами, щоб вони швидше росли. З овочами така ж ситуація. При виборі м'яса дивіться на його колір і запах. Воно повинно бути природним. Також "промислове" - завжди дешевше органічного", - зазначає шеф ресторану Trosinger в Ріо-де-Женейро Томас Тросінгес.
Локро-де-папас - суп з картоплі, зерен кукурудзи, горошку. Подається з тертим сиром і авокадо.
Санкочо - рибний суп з бананом і юкою.
Санкочо (фото: elheraldo.hn)
Чіфлес - бананові чіпси.
Чіфлес (фото: agronegociosecuador.ning.com)
"Еквадорська кухня відрізняється своєю пристрастю до супів. Навіть у Новорічну ніч еквадорці їдять суп, як національне блюдо. Тому ми спеціально додаємо у святкове меню більше супів. Це смачно і корисно", - каже шеф-кухар ресторану Latina Cosina в Кіто Пабло Пінтьяго.
Масако - пюре з бананів. Подається разом з яловичиною або м'ясом альпаки.
Масако (фото: bolivia.com)
Умінта - у листя кукурудзи замотують помідори, цибулю, зелений перець, борошно кукурудзяне. Обв'язують ниткою і готують на пару.
Уминта (фото: erasmusu.com)
Лечін-аль-хорно - свиняча грудинка з картоплею і смаженими бананами.
Чікаррон - свинячі реберця з орегано, лимоном і часником.
"В Болівії на новорічні свята приїжджає велика кількість туристів, спеціально для них ми включаємо в меню традиційні болівійські страви. Вони прості у приготуванні. Інгредієнти - овочі та фрукти - ми закуповуємо у сусідніх фермерів. М'ясо купуємо у власників бойні. Новорічні свята – це один з кращих періодів для ресторанів, так як місцеві зазвичай готують їжу виключно вдома", - розповідає шеф в ресторані Pescado y Carne в Ла-Пасє Родринсе Агуеро.
Пебрє - соус, для його приготування використовують помідори, цибулю, кінзу і перець аджі.
Протос гранадос - вегетаріанське блюдо у вигляді рагу з білої квасолі, кукурудзи, томатів, цибулі і базиліка.
Протос гранадос (фото: porotosgranados.com)
Чупе - запіканка з сиру та вершків з додаванням крабів або молюсків.
Хоте-кон-хуесійо - компот із сушених персиків. Подають охолодженим з льодом.
Хотэ-кон-хуэсийо (фото: heaclub.ru)
"Новорічні свята - це гарний час для ресторанів, приїжджає багато туристів. Тому до цього періоду ми готуємося заздалегідь: друкуємо нове меню англійською, приймаємо офіціантів зі знанням англійської мови, проводимо невеликий косметичний ремонт. Також намагаємося заявити про себе у різноманітних туристичних путівниках і блогах", - зазначає шеф ресторану Portenos в Сантьяго-де-Чилі Мігель Чіафіно.
Бандеха-пайса - асорті з свинини, яловичини, ковбаски чорізо, чорної квасолі, рису, яєць, смажених бананів і авокадо.
Конехо-гаусадо-кон-коконут - кролик, тушкований в кокосовому молоці.
Конехо-гаусадо-кон-коконут (фото: chefmommy-brandao.blogspot.com.ar)
Охуелас - смажені палички з тіста з додаванням фруктового соку.
Манхар-бланко - солодке блюдо, приготоване з молока, яєць, цукру і кориці.
Манхар-бланко (фото: elplatotipico.blogspot.com.ar)
Арепа - корж з кукурудзяного борошна, запікається на сковороді без додавання масла. У нього зазвичай кладуть різні начинки з м'яса, овочів, сиру або фруктів.
Арепа (фото: Оксана Чорновіл)
Текенос - обсмажене тісто з сиром.
Пан-де-хамон - вигляд довгого батона, начиненого шинкою, родзинками і маслинами.
Пан-де-хамон (фото: i-w-t.org)
Пабеллін-кріольйо - суміш з яловичини, чорних бобів, сиру, рису і смажених бананів.
Альяка - коржі з шинкою, яловичиною або свининою, родзинками, зеленим перцем, помідорами і оливками.
Халлакас - борошняний пиріжок, наповнений курчам, яловичиною або свининою, маслинами, родзинками, яйцями і спеціями.
"Основою венесуельської кухні є кукурудзяна мука, чорні боби, рис і платан. Ці інгредієнти часто зустрічаються в різних стравах. Венесуельці їх обожнюють. Найголовніше - це спосіб їх приготування. Наприклад, чорні боби попередньо замочуються, а потім готуються на повільному вогні 8 годин. Яловичина тушкуватися теж близько 6 годин. Зі спецій додається мелений перець і сіль. Більше нічого", - каже шеф-кухар і власник венесуельського ресторану Caracasur в Буенос-Айресі Ачо Пед.