Як приготувати аджику: поради та рецепти
Рецептів приготування аджики існує безліч. Хтось любить дуже гостру, хтось- пряну, а комусь до душі м'яка і ароматна
Питання, як приготувати аджику, зазвичай стає актуальним восени, коли у багатьох є надлишок овочів і бажання урізноманітнити меню за рахунок консервації корисних заготовок.
Прийшла аджика до нас з Абхазії. Назва в перекладі на російську звучить як "сіль", напевно, тому, що приправа - це "сіль" будь-якої страви, робить смачною саму невибагливу їжу. І дійсно, навіть приїлися каша або вермішель, не кажучи вже про м'ясні делікатеси, з аджикою поїдаються блискавично.
Ми звикли, що ця популярна домашня заготовка повинна бути червоною входять в неї томатів та червоного перцю. Але на Кавказі традиційно в неї не кладуть помідори, крім того готують і зелену аджику - на основі пряних трав і зелені, а також зеленого гіркого перцю. Відрізняються не тільки склад і колір, але і продукти, до яких вона подається. Наприклад, червона чудово поєднується з овочами, м'ясом і рибою, а зелена - з молочними продуктами.
Фото: У приготуванні аджики немає нічого складного
Кращі рецепти аджики на зиму
В епоху Інтернету знайти потрібні рецепти стало набагато простіше: кулінарні форуми і сайти рясніють різними варіантами приготування з покроковими інструкціями та фото-звітами. Але не завжди щастить з першого разу знайти саме "свій" смак, та й імовірність помилок в рецептурі теж висока. Пригадується, як нещодавно довелося перетворити заготовку з баклажанів в приправу для приготування овочевого рагу з-за неймовірно солоного смаку. Адже все було зроблено точно відміряних за вказаними пропорціям продуктів.
Саме тому кожна господиня намагається мати рецепт, отриманий у спадок від мами, випрошені у сусідки чи колеги, який відшліфований і вивірений роками приготування і вдосконалення.
На нашій території абхазька приправа трохи видозмінилася, тому що основним інгредієнтом в ній вважаються помідори. Далі кожна господиня вибирає продукти на свій смак: моркву, яблука, хрін, болгарський перець, кабачки, цибуля, рослинна олія, горіхи, прянощі до обов'язкових часнику, солі і гіркого перцю додаються в різних пропорціях і поєднаннях.
Крім того, розрізняють аджику гарячого і холодного приготування. Гарячого - це означає, що подрібнена суміш піддається термічній обробці - варінні або стерилізації. Холодна закуска не передбачає кип'ятіння, в ній зберігаються абсолютно всі корисні речовини, але зберігається вона недовго або ж вимагає додавання оцту як консервант.
Фото: Додаючи різні спеції ви можете змінювати смак аджики
Домашня аджика з помідорів
Саме сира приправа - джерело вітамінів, тому обов'язково потрібно заготовити кілька баночок, поставивши їх у холодильник для більш тривалого зберігання. Для приготування знадобляться помідори (або готовий томатний сік), солодкий і гіркий перець, часник, за бажанням морква, яблука. Гостроту і пекучість приправи можна збільшити, використовуючи хрін. Всі інгредієнти подрібнюють у блендері, на кухонному комбайні або 3 рази пропустивши через м'ясорубку.
Після цього отриману однорідну масу додають, виходячи з рецепту, сіль, оцет, приправи (коріандр, корицю, хмелі-сунелі). Така суміш готова до вживання, яке потрібно обмежувати через наслідків для шлунка.
Якщо ж хочеться користуватися аджикою з помідорів круглий рік, доведеться проварити овочеву суміш зі спеціями і, тільки перед готовністю додавши прянощі, герметично закупорена. Така приправа своїм смаком і запахом в будь-які морози зігріє і нагадає про спекотне літо.
Ще радимо подивитися як приготувати піцу в домашніх умовах, легко і смачно !