ua en ru

Як приготувати баклажани: смачно, корисно і про запас

Як приготувати баклажани: смачно, корисно і про запас Фото: Баклажани чудово поєднуються з іншими овочами

Баклажани, вони ж "синенькі" - один з улюблених осінніх овочів. Його можна смажити, тушкувати, консервувати. У нашій статті ми поділимося кулінарними порадами

Науково-технічний прогрес і розвиток тепличних господарств призвело до того, що багато овочі, в тому числі і "синенькі", можна купувати цілий рік, але питання як приготувати баклажани нікуди не дівається.

Справжній бум на цей продукт припадає на серпень - вересень. Саме тоді велика кількість натурального овоча з полів і грядок заполоняє прилавки магазинів і стихійних ринків, так і багато дачники збирають довгоочікуваний урожай, милуючись налитими блискучими синенькими. Купити або виростити - півсправи. Тепер потрібно приготувати так, щоб у всіх домашніх потекла слинка, а сусіди, принюхуючись до ароматів з вашого відкритого вікна на кухні, атакували питанням, над чим це ви там нещодавно чаклували?

Як приготувати баклажани: смачно, корисно і про запас

Фото: Ароматні баклажани на грилі "з димком"

Рецепти баклажанів на зиму

Популярність цього овоча цілком з'ясовна. Містяться в ньому природні антибіотики, вітаміни групи В, С, РР, мінеральні солі, клітковину, мідь, калій, цинк роблять його бажаним гостем на столі. А додати прекрасні смакові якості на тлі низької калорійності (всього 30 ккал на 100 г продукту) - і всі погодяться, що єдиним питанням залишиться, як приготувати їх так, щоб забезпечити їх присутність в раціоні цілий рік.

Серед рецептів заготівлі овочів на зиму заслуженою популярністю користуються "баклажани як гриби". Правильно приготовані, вони дійсно за смаком і зовнішнім виглядом дуже нагадують апетитні грибочки і миттєво розходяться за будь - та святковим, і повсякденним - столом.

Ще один хіт - закуска з гострих баклажанів, приготованих в часниково-перцовом соусі. Вона проста в приготуванні, складається зі звичайних інгредієнтів (оцет, сіль, подрібнений часник, солодкий і гіркий червоні перці). У цю суміш потрібно занурювати обсмажені кружальця баклажанів і складати в стерильні банки, герметично їх укупоривая. "Вогняна" закуска припаде до душі всім любителям гострого і стане прекрасним доповненням до будь-якого застілля.

Як приготувати баклажани: смачно, корисно і про запас

Фото: найпоширеніша страва - смажені баклажани з часником

Практично в кожному винарні на полиці знайдеться і ікра з баклажанів. Це "заморське" диво (пам'ятаєте комедію "Іван Васильович змінює професію"?) наші господині готують різними способами. У кожної з роками виробляється свій "фірмовий" рецепт, загальними положеннями яких залишаються поєднання 4-5 овочів, тривала термічна обробка і - швидкість поїдання. Ікра з помідорами, цукіні, часником, зеленню, болгарським перцем, базиліком, морквою, цибулею - ви можете експериментувати скільки завгодно, адже баклажан чудово поєднується з різними овочами, купуючи нові відтінки смаку.

Що можна приготувати з баклажанів швидко і смачно

Якщо говорити про закуски для тут і зараз, не вимагають тривалого зберігання, то вибір стає ще багатшим. Синенькі дозволяють себе тушкувати, смажити, запікати в мікрохвильовій печі, духовці і на грилі, маринувати, варити. Вони є чудовим компонентом для багатьох салатів, овочевих рагу і закусок. У поєднанні з м'ясом, помідорами, болгарським перцем, волоськими горіхами, квасолею, картоплею, зеленню баклажани стають улюбленим стравою багатьох господинь.

Фото: Рецептів приготування з баклажанів безліч

Рулетики з баклажанів з помідорами або пастою з волоських горіхів, часнику і майонезу; баклажани, запечені з твердим сиром та зеленню; закуска з баклажанів з сиром; баклажани в клярі, картопляної шубі, фаршировані овочі - список можна продовжувати нескінченно.

Всі докладні рецепти з баклажанів можна знайти на багатьох кулінарних ресурсах або поспілкувавшись в колективі з жінками середнього або старшого віку. Неоціненний плюс останнього методу збору інформації - його провіреність знайомим людиною. Адже не всі страви, розміщені в мережі, виправдовують свої гучні назви та рекламні хвалебні оди.

Щоб не було жати витраченого часу, продуктів і бажання готувати, намагайтеся користуватися надійними джерелами.

Подивіться як дуже легко приготувати аджику в домашніх умовах.