Рецепти на єврейський Новий рік: як смачно накрити стіл
Рибні страви і десерти - традиційні ласощі на єврейський Новий рік. Прості і смачні рецепти для святкового столу
2-4 жовтня 2016 року відзначається єврейський Новий рік. Традиційний святковий стіл складається з різноманітних страв, кожне з яких є символічним. Styler зібрав для вас найсмачніші і не складні рецепти на Рош Ха-Шана.
Єврейський Новий рік: готуємо за традиціями
Перед тим, як накрити стіл на єврейський Новий рік, потрібно розібратися, які продукти є обов'язковими за звичаями свята. Почати пригощати рідних та гостей слід здобною халою з медом, також на столі повинні бути яблука, гранати, фініки, рибні та м'ясні страви.
Фото: Традиційні продукти на Рош Ха-Шана (gastronom.ru)
Голова риби або барана готується на свято для того, щоб весь наступний рік бути лідером ( "в голові, а не в хвості"). З м'яса риби і барана, також готуються смачні частування.
Рецепти на Рош Ха-Шана з риби
Традиційні рецепти на єврейський Новий рік не обходяться з рибних страв. Дуже смачним виходить філе, запечене з кунжутною пастою тхіною.
Тхіна - заправка страв в єврейській кухні, яку легко приготувати в домашніх умовах. Для цього необхідно 100 гр. кунжутного насіння підсушити 10 хв. в духовці і потім подрібнити блендером до стану пасти, поступово додаючи кунжутне, оливкове або будь-яка не сильно ароматне масло.
Філе риби в кунжутній пасті (тхіні)
Інгредієнти: 600 гр. філе морської риби (розрізати на 4 шматки), 1 цибулина, 1 болгарський перець, 1 помідор, 100 гр. тхіни, 1 лимон, 0,5 ст. рослинного масла, 1 жовток, зелень петрушки, часник, сіль, перець за смаком.
Фото: Запечене рибне філе з тхіною (ledihouse.ru)
Шматки риби залити соком лимона, посипати сіллю і перцем і поставити в холодильник на одну годину. Тим часом нарізати овочі скибочками, цибулю півкільцями, додати часник, спеції і протушкувати протягом 10 хвилин. Дістати рибу з холодильника, обсушити рушником і обсмажити кожен шматок з двох сторін.
У форму для запікання викласти овочі, зверху покласти філе, полити лимонним соком і запекти при температурі 190-200 градусів 10-15 хвилин. Дістати блюдо з духовки, полити тхіной і знову поставити запікатися до рум'яної, золотистої скоринки.
Фаршировані щука - Гефілте фіш
Цей сучасний рецепт на Єврейський новий рік поєднує традиції єврейської і японської кухні. Для приготування страви знадобиться ціла щука, вагою від 3 кг, 5 яєць, 150 гр. хліба, 1 кг цибулі, 2-3 листа норі, 50 гр. паприки, 1 ст.л. солі, оливкова олія -100 гр., вода -100 гр. перець за смаком.
Смачні рецепти на єврейський Новий рік з баранини
Баранина в горщиках
Інгредієнти:
1 кг баранини з кісткою; 8 нарубаних зубчиків часнику; 1/2 - 1 ч. Ложка меленого кумина; 3 ст. ложки оливкової олії; сік 1 лимона; 2 головки ріпчастої цибулі, нарізані тонкими кільцями; 500 мл баранячого, яловичого або овочевого бульйону; 5-6 ст. ложок томатної пасти; 1 паличка кориці; 2-3 великі щіпки меленого запашного перцю або меленої гвоздики; 1-2 ст. ложки цукру; 400 г зеленої квасолі; сіль і мелений чорний перець; 1-2 ст. ложки нарубаної свіжої петрушки для прикраси.
Фото: Баранина з квасолею (nice.by)
Замаринувати м'ясо в суміші з рубленого часнику, кумина, оливкового масла, лимонного соку, солі і перцю. На вогнетривкої кастюле обсмажити баранину з двох сторін, додати цибулю, томатну пасту, спеції, залити бульйоном, закрити кришкою і тушкувати в духовці при температурі 160 градусів протягом 2 годин. Після чого вилити бульйон в сковорідку, а баранину знову відправити в духовку підрум'яниться.
У бульйон покласти зелену квасолю і варити до її розм'якшення. Для подачі на стіл розкласти розрізану на шматочки баранину по горщикам, залити бульйоном з квасолею і прикрасити петрушкою.
Баранина з сухофруктами
Просте, смачне і гарне при подачі блюдо готується з баранячого шиї, кураги, чорносливу, інжиру, родзинок. На 1 кг м'яса необхідно взяти 0,5 кг ріпчастої цибулі, сухофрукти додаються за смаком (приблизно по 50 гр. кожного фрукта).
У казан шарами викласти шматки м'яса, цибуля і сухофрукти, щільно закрити блюдо і поставити в попередньо розігріту духовку (180 градусів) на 1 годину. Потім зменшити температуру до 140 градусів і тушкувати ще близько 3 годин. Як гарнір можна використовувати рис з обсмаженими кедровими горішками.
Єврейський новий рік: рецепти салатів
Прекрасно доповнить м'ясні страви на святковому столі салат з граната.
Інгредієнти:
Зерна з половинки граната, 1 пучок салатного листя, 50 гр. кедрових горіхів, 1 цибулина, 1 невелике яблуко солодких сортів, пів чайної ложки тертого імбиру, 2 ч.л. оливкового масла, 1 ч.л. соку лимона або лайма, сіль і перець за смаком.
Фото: Салат з гранатом і яблуками (www.urielshtern.com)
Обсмажити горіхи, дуже дрібно порубати цибулю, нарізати листя салату, яблука нарізати скибочками, все перемішати, заправити олією і соком лимона. При подачі салат посипати зернами граната.
Морквяний салат
Багато рецептів на єврейський Новий рік в своєму складі містять моркву, яка символізує достаток. Легкий фруктовий салат з моркви, винограду і персиків буде прекрасним десертом на свято. Для його приготування потрібно 2 середні моркви, 200 гр. винограду, персики - 2 шт., подрібнені волоські горіхи - 4 ст.л., лимонний сік - 2 ч.л., цукор - 2 ст.л.
Моркву натерти на крупній тертці, персики порізати кубиками, виноградини розрізати навпіл. Салат укладати шарами в такому порядку: морква з лимонним соком і цукром, персики посипати цукром, виноград, морква з лимонним соком і цукром, горіхи, персики з цукром, морква з цукром, виноград і зверху прикрасити горіхами.
Що приготувати на єврейський Новий рік на десерт
Обов'язково в свято на столі стоять яблука, щоб весь наступний рік був "солодким" їх їдять з медом. У наступному рецепті ці два продукти поєднуються дуже смачно.
Яблука в меду
На 5-6 яблук необхідно 100 гр. дрібно рублених фісташок або інших горіхів, 4 ст.л. цукру, 5 ст.л. лікеру, 150 гр. меду, 20 гр. масла, кориця на смак, 0,5 ст. червоного вина.
На змащене маслом деко укласти яблука, в яких попередньо видалити серцевину. Окремо змішати горіхи з лікером, заповнити цією сумішшю кожне яблуко, зверху посипати корицею, покласти шматочок вершкового масла і полити сумішшю вина і меду. Щоб яблуко не лопнуло під час запікання, необхідно наколоти його зубочисткою. Запікати 25 хвилин при температурі 180 градусів.
Хала
Здобна булка на Рош Ха-Шана печеться круглою, як символ циклічності та повноти року. Її їдять на початку трапези, вмочуючи в мед. Традиційні рецепти на єврейський Новий рік з приготування хали в складі містять родзинки, мак, кунжут.
Для того, щоб спекти 6 булочок знадобиться борошно - 1700 гр., вода - 800 гр., цукор - 125 гр., мед - 75 гр., рослинне масло - 250 мл, яйця - 2 яйця і один жовток, сіль крупного помелу - 35 гр., сухі дріжджі - 15 гр., ваніль - 5 гр., родзинки - 150 гр., мак або кунжут для посипання.
Фото: Хала - здобний святковий хліб (jewishnews.com.ua)
Просіяне борошно і дріжджі перемішати і залишити на 5 хвилин Підігріти воду до градусів 30 ° С. Додати цукор, мед, сіль, два яйця і жовток, перемішати.
Ми залишаємо на 5 хвилин, щоб мука ввібрала воду. Додати в суміш масло, родзинки і ваніль і місити тісто 10 хвилин.
Перекласти тісто в змащену маслом миску, саме тісто теж змастити маслом. Накрити рушником або харчовою плівкою і залишити на півтори години підніматися.
Після чого поділити тісто на 6 частин - кульок і укласти в форми. Залишити тісто на годину. Змастити хали жовтком, змішаним з водою, посипати маком або кунжутом.
Випікати 30-40 хвилин при температурі 180 ° С.
Медовий тейглах
Рецепти страв для єврейського Нового року серед інгредієнтів містять мед. Горішки в медовому сиропі тейглах - одне з улюблених ласощів в Рош Ха-Шана. Готуються дуже легко з тіста для "хворосту".