Уляна Супрун розвіяла міфи про хліб
Супрун розповіла про користь хліба на дріжджах
Уляна Супрун розповіла про користь і шкоду хліба на дріжджах на організм людини. Вона розвіяла міф не лише про хлібобулочні вироби, але і про самі дріжджі. Відповідні міфи виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України розвіяла у своєму Facebook.
За її словами, найбільше суперечок викликають дріжджі саме в хлібі. Оскільки багато людей думають, що хліб на дріжджах шкідливий, тому вважають за краще хліб на заквасці.
"Коли ми говоримо про дріжджs, які є в складі харчових продуктів, то найчастіше маємо на увазі різні штами мікроорганізмів. Які саме - залежить від продукту. Наприклад, ті, що є в хлібі, вини, домашньому сирі, квасі, кефірі, відрізняються від дріжджів, що містяться в пиві ", - пояснила Супрун.
Щоб хліб був пухким і більш поживним, в тісто додають мікроорганізми, які змінюють його властивості. За словами Супрун, дріжджі це найпростіші грибки, здатні робити з цукру вуглекислий газ. Коли хліб печеться, вуглекислий газ піднімається і робить в тесті дірочки.
При цьому закваска - теж мікроорганізми, оскільки це суміш молочнокислих бактерій і дріжджів. Вони здатні розщеплювати мальтозу тіста і цукор з утворенням молочної кислоти і вуглекислого газу. Якщо спекти хліб без дріжджів, закваски або соди він буде досить плоским.
Крім пухлості дріжджі роблять хліб корисніше - збагачують його вітамінами і амінокислотами. Зокрема, в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин це з'єднання, котре пов'язує іони заліза або цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишечнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза.
Дріжджі не виживають в уже спеченому хлібі. При високих температурах і вони, і їхні спори гинуть. Це відбувається навіть при незначному нагріванні. Тому переживати, що живі дріжджі в хлібі можуть принести якусь шкоду - не варто.
Супрун розповіла, що після хліба можуть виникати біль в животі і здуття. Це пов'язано з тим, що в білому хлібі або здобних булках багато вуглеводів і мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її є багато і швидко, виникає біль і здуття.
"Якщо вас лякають дріжджі і ви хочете зробити свій раціон більше здоровим - вибирайте цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів і клітковини. Головне - добре його пережовувати і запивайте. Це буде сприяти процесу травлення і засвоєння поживних речовин, і запобігати пов'язаним з клітковиною запорів ", - зазначила Супрун.
Нагадаємо, що Супрун розповіла, чому шкідливо недосипати і як боротися з безсонням.
Раніше повідомлялося про те, що Супрун розповіла, як розпізнати небезпечну хворобу.