Необхідні поради напередодні травневих вихідних
Виконуюча обов'язки голови МОЗ України Уляна Супрун розповіла українцям, як уберегти себе від харчових отруєнь під час вилазок на природу. Свої рекомендації Супрун опублікувала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
Уляна Супрун написала, що одним з важливих пунктів є чистота рук і того місця, де готуєте.
"Напередодні довгих вихідних нагадуємо прості правила про те, як уникнути харчових отруєнь. Не забувайте про них, коли будете готувати продукти на пікнік. Дбайте про чистоту рук і місця, де готуєте. Знову про чисті руки. Не забувайте мити їх після контакту з сирими продуктами - м'ясом, рибою, яйцями і овочами, а також після того, як викидаєте щось в сміття або торкаєтеся тварин. Слідкуйте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніка вимийте і продезінфікуйте поверхні, на які будете нарізати і подавати їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин", - акцентувала Супрун.
Готові та сирі продукти потрібно розділяти.
"Розділяйте готові та сирі продукти. Використовуйте окрему дошку для приготування сирих продуктів. Зберігати їх потрібно також окремо. Це потрібно, щоб запобігти забрудненню продуктів небезпечними бактеріями, які можуть бути в сирій їжі до термічної обробки", - написала в. о. голови МОЗ.
Обов'язково зберігайте порядок і правила температурного режиму в холодильниках.
"Зберігайте порядок і правильний температурний режим в холодильнику. Температура повинна бути нижче 5 ° С. Уникайте переповнення холодильник продуктами, тому що це впливає на циркуляцію повітря усередині і підтримки потрібної температури. Окремо зберігайте сире м'ясо (в контейнері або харчовій плівці), щоб попередити будь-який контакт з готовою їжею", - попередила Супрун.
В. о. голови МОЗ нагадала, що продукти, у яких закінчився термін придатності вживати не можна, навіть якщо здається, що вони цілком їстівні.
"Не їжте продукти, у яких закінчився термін придатності. Навіть якщо ця їжа нормально виглядає і пахне. Терміни придатності визначають і вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованої їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми", - нагадала Уляна Супрун.
Все, що не з'їли під час пікніка, додому забирати не варто.
"Не залишайте приготовану їжу на столі довше ніж на 2:00. Пам'ятайте, що в спеку продукти псуються дуже швидко. Також, якщо їжа залишилася після пікніка - її не варто зберігати "на завтра", - додала в.о. глави МОЗ і нагадала про перші ознаки харчового отруєння.
"Тому будьте дуже уважні. Перші ознаки харчового отруєння звичайно з'являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея", - написала Уляна Супрун.
Скріншот поста (facebook.com/ulanasuprun)
До речі, Супрун розповіла, як боротися з "добровільними" внесками в лікарнях.
Рекомендуємо подивитись: Місця для пікніків у Києві на травневі свята
Відео: video.rbc.ua