ua en ru

Дієта при гастриті: основи здорового харчування

Дієта при гастриті: основи здорового харчування Фото: Гастрит - не вирок, потрібно просто навчитися жити з ним

Гастрит накладає суттєві обмеження на режим харчування, проте не все так страшно, як може здатися на перший погляд

Дієта при гастриті - обов'язкове захід, спрямований на нормалізацію кислотності шлунка і зменшення симптомів захворювання. Якщо ви будете слідувати певним правилам щодо складання свого щоденного раціону, то швидко помітите поліпшення, а такі неприємні відчуття, як нудота, біль у шлунку і печія більше не будуть вас турбувати.

Безумовно, ви повинні розуміти, що система правильного харчування повинна стати вашим постійним супутником" життя, тобто її потрібно дотримуватися кожен день. Перший час вам може бути складно відмовитися від "швидкої їжі", напівфабрикатів, смаженої і жирної їжі, але з часом ви навчитеся себе контролювати.

Дієта при гастриті: основи здорового харчування

Фото: Якщо вам поставили діагноз "гастрит" - доведеться повністю переглянути своє меню

Отже, які ж продукти не рекомендується вживати при гастриті? Врахуйте, що від якихось страв вам доведеться відмовитися назавжди, а вживання деяких - знизити.

Також, важливо знати, яка саме у вас різновид гастриту - зі зниженою або підвищеною кислотністю. Для цього рекомендується пройти повне обстеження шлунково-кишкового тракту.

Продукти, які передбачає дієта при гастриті з підвищеною кислотністю, можна вживати також людям зі зниженими показниками шлункової кислоти. Ось список деяких з них:

- відварна риба і птиця;

- соки з картоплі і капусти;

- супи-пюре на основі овочів;

- олія з насіння льону та обліпихи;

- цукровий пісок, мед, зефір;

- сметана і сир;

- авокадо;

- буряк і картоплю;

- цвітна капуста та морква;

- неміцний чай і каву;

- підсушений хліб;

- відвар на основі шипшини;

- м'ясо і риба нежирних сортів;

- вершки та молоко;

- печені або варені фрукти і ягоди.

Дієта при гастриті: основи здорового харчування

Фото: Система правильного харчування повинна стати вашим постійним супутником" життя

Не рекомендується включати в раціон такі продукти:

- смажені, гострі та жирні страви;

- здобну випічку;

- дуже гарячі і холодні напої;

- газована солодка вода;

- шоколад;

- алкогольні напої, міцний кава та квас;

- висівковий хліб;

- гірчиця, цибуля, часник і хрін;

- ріпа, горох, редис, квасоля;

- мариновані овочі;

- смажені яйця;

- їжа швидкого приготування;

- жирні сорти м'яса та птиці;

- капуста;

- консерви з риби.

Дієта при гастриті: основи здорового харчування

Фото: Продукти, від яких вам доведеться відмовитися

Варіант дієти при гастриті

Якщо у вас гастрит, особливо гостра або ерозивна форма, дієта повинна бути дуже суворою і регулярної. У медицині вона відома, як дієта №1. Суть її полягає в тому, що відбувається різноспрямований "щадіння" продуктів: механічне, хімічне і термічне. Тобто, їжа повинна бути рідкою, не гарячою, а також сприяти виробленню природних ферментів в шлунково-кишковому тракті. Меню на тиждень має включати в себе різноманітну їжу. В першу чергу, повинні бути супи на основі молока і овочів або слабкого м'ясного бульйону, "виварене м'ясо", підсушений хліб, сир, сир, фрукти у вареному вигляді і т. д.

Приблизне меню, розраховане на сім днів, виглядає так:

Дієта при гастриті: основи здорового харчування

Фото: Супи повинні бути присутніми у вашому меню щодня

Понеділок і середа:

- Сніданок - компот і каша;

- Ленч - сирники;

- Обід - пюре з рибою або суп з сухариками;

- Полуденок - галетне печиво з чаєм;

- Вечеря - котлети на пару з макаронами або крупою.

Вівторок і четвер:

- Сніданок сирники з запеченими яблуками;

- Ленч - жилі або кисіль;

- Обід - кашу або суп, мінеральна вода;

- Полуденок - чай з підсушеним хлібом;

- Вечеря - запечене м'ясо з овочами.

Субота, п'ятниця і неділя:

Дієта при гастриті: основи здорового харчування

Фото: Каші, особливо вівсяну, ідеальний сніданок для людей з проблемним шлунком

- Сніданок - котлета на пару або варене яйце некруто;

- Ленч - запіканка з сиру з компотом;

- Обід - пюре з вареної куркою;

- Полуденок - кефір з сухариками;

- Вечеря - каша з рибою або варені овочі.

Не обов'язково строго дотримуватися такого порядку, але важливо дотримуватися приблизно такий раціон протягом тижня.