Фахівці розповіли, як вибрати рибу в магазині
Як не отруїтися свіжої річкової рибою, яку зловили в водоймах України, розповідають експерти, повідомляє "Сьогодні".
Фахівець Сергій Тонконоженко займається риболовлею з дитячих років і стверджує, що в першу чергу потрібно звертати увагу на те, де можна ловити рибу, а де не можна, так як співробітники МОЗ регулярно знаходять у річках і озерах небезпечні мікроби і кишкові палички.
"В річках, в природних водоймах я дуже давно не ловив. Забруднення це вже є, не тільки відходи життєдіяльності. Це хімічні відходи, інші, які риба потім споживає з тим же мулом", – розповів експерт і повідомив, що він вибирає водойми, за якими доглядають професіонали.
А от експерт харчових технологій Олена Сидоренко стверджує, що частіше всього буває заражена річковими інфекціями, паразитами і глистами риба сімейства коропових.
"Від річкової риби не пров'яленої, не просоленої може бути ботулізм, якщо є така небезпека. Або глистяні захворювання", – розповіла Олена Сидоренко.
Вона пояснила, що визначити на вигляд, безпечна риба чи ні – неможливо. Найчастіше плачевний результат люди вже відчувають на собі після вечері зараженим коропом.
Свіжість риби та її якість, можна визначити тільки в магазині.
"Очі повинні бути опуклими, зябра рожевими або яскраво червоними повинні бути, плавці – не зламаними і не заветренными, абсолютно цілими, луска повинна щільно прилягати до риби", – підкреслила Сидоренко.
Експерт додала, що відмовлятися від річкової риби повністю не варто, так як вона дуже корисна. У ній міститься багато білка, вітаміни групи A і D. А для того, щоб убезпечити свій організм – потрібна правильна термообробка.
"Рибу порізати, товщина десь приблизно сантиметр, цього буде достатньо. Проварити рибу хвилин 20, не менше, або прожарити 25 хвилин на помірному вогні з закритою кришкою", – радить Сидоренко.
Крім того, експерт відзначила, що готувати рибу, яку ви зловили, потрібно відразу, а при купівлі річкової риби в магазині – обов'язково просити документи, які підтверджують її походження та якість.
До речі, експерти розповіли, як правильно вибирати морозиво.
5 корисних властивостей черешні, про яких ви не знали