Поради склала біолог і науковий блогер, до якої звернулася голова МОЗ
Глава МОЗ Уляна Супрун оприлюднила сім порад для батьків, як привчити дитину харчуватися здоровою їжею. Ці поради допомогла скласти біолог і науковий блогер Дар'я Прокопик.
Фото facebook.com/ulanasuprun
Порада № 1. Треба привчати дітей до різних смаків.
"Для того, щоб звикнути до нових продуктів, дітям іноді треба спробувати їх 7-12 разів. Не варто змушувати дітей їсти овочі. Досить того, щоб вони завжди були доступні, і діти бачили, що ви самі це їсте. Рано чи пізно цікавість візьме верх, і дитина спробує, а потім звикне до повноцінного раціону", - каже блогер.
Експерт не рекомендує "маскувати" овочі в стравах. "Якщо постійно маскувати морква, дитина ніколи не стане добровільно є морквину", - пояснює вона.
За її словами, діти повинні їсти корисні продукти свідомо. Не варто поєднувати в одному блюді улюблені і нові компоненти, інакше нове дитина не буде їсти.
Порада №2. Потрібно їсти разом з дітьми і без телевізора.
Біолог каже, що діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять здорову їжу. Вони менш схильні голодувати і навпаки, мають менше ризиків набрати зайву вагу. Важливо також навчати дитину їсти у відповідній середовищі.
"Наприклад, діти, які їдять перед телевізором, схильні до вибору менш безпечних та корисних продуктів. Дослідження вказують, що саме ця звичка може привести до переїдання і підвищеного ризику ожиріння у дітей", - каже Дарина Прокопик.
Порада №3. Потрібно встановити регулярний режим харчування.
"Це стосується як сніданку, обіду і вечері, так і проміжних перекусів. Режим харчування повинен стати рутинним для вашої дитини", - зазначила експерт.
Порада №4. Не потрібно використовувати їжу як нагороду або покарання.
"Не "розплачуватися" морозивом за спожиту брокколі. Такі хабарі не сприяють здоровим харчовим звичкам. Їжа - насамперед джерело поживних речовин і енергії для нашого організму", - пише Прокопик.
Порада №5. Потрібно пити багато води
Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей: діти від 1-4 років повинні пити від 2-4 склянок, діти 4-8 років - 5 склянок, діти 9 -13 років - 7-8 склянок, 14 і більше: від 8 до 11 склянок.
Дієтолог зазначила, що денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.
"Запивати їжу можна і потрібно. Вживання води під час їжі допомагає травленню і запобігає зневодненню та запори", - дала рада Прокопик.
Порада №6. Обмежте їжу з більшою кількістю калорій, жиру, цукру і солі і пропонуйте альтернативу.
"Це стосується солодощів, чіпсів, солодких газованих напоїв та інших продуктів, бідних на поживні речовини і з високим рівнем калорійності. Крім порожніх калорій, вони містять ароматизатори, що привчають дітей до сильним штучним смакам. Порівняно з ними звичайна і корисна їжа вже не так смачна", - вважає експерт.
За її словами, альтернативними солодощами можуть стати свіжі і сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, компоти та смузі.
Порада №7. "Будьте прикладом для своїх дітей. Вони всьому навчаються у вас", - підсумувала Прокопик.
Раніше Супрун розвінчала міф про жіночий діагноз.
Чим вражає Сергій Притула