Вчені розповіли, яка дієта знижує ризик ракових пухлин грудей
Ця дієта багата оливковою олією, рибою, фруктами, горіхами, овочами і злаками і містить мало червоного м'яса
Вчені розповіли, що середземноморська дієта здатна на 32% знизити вірогідність виникнення ракових пухлин грудей. Про це повідомляється в дослідженні, опублікованому в журналі International Journal of Cancer.
За словами вчених, естроген-незалежні форми раку виникають у жінок після менопаузи і не піддаються гормональному лікуванню. Дослідники протягом 20 років спостерігали за 62 573 жінками у віці 55-69 років, фіксуючи інформацію про їх харчування.
Виявляється, що жінки, чия дієта була наближена до середземноморської, на третину рідше стикалися з естроген-незалежним раком грудей. Всього за час дослідження рак захворіли 3354 жінки.
Відомо, що середземноморська дієта багата оливковою олією, рибою, фруктами, горіхами, овочами і злаками і містить мало червоного м'яса, солодощів і злаків в очищеному вигляді, наприклад, білого рису або білого хліба. Вона також позитивно впливає на тривалість життя і знижує ризик інсульту і хвороб серця.
Найбільш ефективним у профілактиці раку її компонентом дослідники визнали горіхи, наступними за ефективністю – фрукти і рибу.