Дослідники з'ясували, як впливає пиво на розвиток ниркових каменів
Результати дослідження вчених з бостонського Brigham and women's Hospital показали, що регулярне вживання пива зменшує ризик появи каменів у нирках практично вдвічі, передає "Ліза".
Вчені проаналізували дані 200 тисяч учасників трьох опитувань, в яких американців запитували про дієту, стиль життя та стан здоров'я. За час дослідження камені в нирках діагностували у 4,5 тисяч учасників.
Згідно з результатами дослідження, постійне вживання солодких газованих напоїв підвищує ризик утворення каменів на 33%. А от любителі кави з кофеїном ризикують дістати камені в нирках на 26% менше. Люди, які віддають перевагу чаю, знижують ймовірність утворення каменів на 11%, любителі вина - на 31-33%, пива - на 41%, натурального апельсинового соку - на 12%.
На думку фахівців, причина феномену полягає в тому, що підвищене споживання цукру порушує метаболізм кальцію, який бере участь в процесі утворення ниркових каменів. Включення в раціон великої кількості цукру призводить до ожиріння, що в свою чергу є фактором ризику розвитку каменів у нирках.
До речі, медики розповіли, скільки можна пити кави, щоб не нашкодити здоров'ю.